2022. Augusztus 15. hétfő
Az elhízás, mértékétől függetlenül, kétszeresére emeli a vesekő kialakulásának kockázatát – derült ki a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmányából.

Az elmúlt évtizedben számos epidemiológiai vizsgálat mutatott ki szoros összefüggést az elhízás és a vesekövesség között, de eddig úgy vélték, hogy a rizikó egyenes arányban áll az elhízás mértékével. Mivel az elhízás előfordulása az egész világon növekszik, Brian R. Matlaga, az Egyetem urológus docense munkatársaival annak járt utána, vajon a kockázatot az elhízás foka is befolyásolja-e.

vesekő, elhízás

A kutatók összesen több mint 95 ezer ember adatait elemezték 2002 és 2006 között és azt találták, hogy a 30 feletti testtömegindex (BMI), vagyis az elhízás kétszeres kockázatot jelent a normál testsúlyhoz viszonyítva. A rizikója függetlennek bizonyult attól, hogy milyen mértékben voltak a résztvevők elhízottak.

Matlaga szerint a kockázatemelkedés oka egyelőre nem ismert, de valószínűleg anyagcsere- vagy hormonális tényezők, továbbá a magas sótartalmú étrend játszhat szerepet ebben – olvasható a Journal of Urology című szaklapban.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés