2024. Június 17. hétfő
A vérnyomás életmóddal is befolyásolható -  Dietetikus tanácsai a vérnyomás csökkentéséhez -  Miért hatékonyabb a dietetikai tanácsadás?
A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Vajdovich Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő étrenddel és mozgással nem csak a kialakulás előzhető meg, de a már kialakult magasvérnyomás betegség is befolyásolható.

A vérnyomás életmóddal is befolyásolható

A magas vérnyomás önmagában az esetek döntő többségében nem jár tünettel, ám „néma gyilkosként” olyan betegségek kockázatát növeli, mint például a szívinfarktus, a sztrók (stroke), a szívritmuszavar és a veseelégtelenség.

Vérnyomáscsökkentés természetesen

Hazánkban a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás betegségben szenved, ám sokan még mindig kizárólag gyógyszeresen kezelik a problémát, holott a komplex kezelésnek része kell, hogy legyen az életmód orvoslás is. Sőt, az érvényes protokoll szerint 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is alapvető szerepe van az életmódkezelésnek – a gyógyszeres kezelés mellett. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén.

 

Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban öröklődik. Ám a hajlam még nem maga a betegség! A felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van, elsősorban a mozgásszegény életmód, a nem szívbarát étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL koleszterinszint, illetve a cukorbetegség. A jó hír viszont, hogy ezeknek a tényezőknek a rendezésével a vérnyomás bizonyos mértékben csökkenthető.

Dietetikus tanácsai a vérnyomás csökkentéséhez

Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint!

 

Ha sikerül napi 2400 mg mennyiség alá csökkenteni a nátrium-bevitelt, ez 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott konyhasót fogyasztani naponta – és ebbe a kész termékek (pékáruk, felvágottak, sajtok, konzervek, stb.) sótartalma is beleértendő.
A megfelelő C-vitamin bevitel viszont jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának megfelelő rugalmasságát. A C-vitamin naponta ajánlott mennyisége Magyarországon 90 mg/ nap. Azt találták, hogy a C-vitamin felszívódása az étrend-kiegészítőkben 200 mg feletti mennyiségben fokozatosan romlik, tehát felesleges 500-1000 mg felett bevinni, mert a vizelettel eltávozik. 2000 mg feletti mennyiségben pedig káros is lehet, mert pl. fokozhatja a vesekőképződést. Elsősorban tehát érdemes előtérbe helyezni a magas C-vitamin tartalmú élelmiszereket, mert egyrészt jobb a felszívódása a C-vitaminnak, másrészt jobb formátumban van és a túladagolás veszélye is csökken. Egy kiegyensúlyozott étrend egyébként is fedezi a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletet. Együnk magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, pl. narancsot és egyéb citrusféléket, feketeribizlit, kiwit, paprikát. Fontos tudni, hogy a C-vitamin hőérzékeny vitamin, úgyhogy ebből a szempontból ezeknek az élelmiszereknek a bevitele nyers formában javasolt.

 

Óvatosan az alkohollal!

 

A napi szinten fogyasztott alkohol, különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást, ezért törekedjünk arra, hogy minél kevesebbszer igyunk alkoholos italokat és ha iszunk is, jó minőségű borokból, esetleg sörből válasszunk és lehetőleg 1-2 pohárnál álljunk meg. Ráadásul az alkohol fokozza a zsírraktározást is, ezért sem javasolt alkoholos italokat inni.

 

Csökkentsük a testsúlyt!

 

Nagyon határozott összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. Mivel pedig a tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül, iktassunk be a napi rendszerességű rendszerességű testmozgást az életünkbe! Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás (pl. futás, biciklizés, tempós séta, úszás) olyan élettani folyamatokat erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ilyen az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése, de a mozgás kedvező irányba befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is.

Miért hatékonyabb a dietetikai tanácsadás?

- Ha valaki a magas vérnyomása miatt fordul dietetikushoz, a konzultációk során jóval mélyebb és gyakorlatiasabb tudásra tehet szert, mint az általános tanácsok – hangsúlyozza Vajdovich Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember. – A vérnyomás csökkentésében ugyanis – a kardiológiai javaslatra támaszkodva – jelentős eredmények érhetők el a mozgással, a táplálkozás helyes felépítésével, és szükség esetén a fogyással. A konzultációk során azonban nem csak a célt vesszük figyelembe, de a lehetőségeket és a preferenciákat is. Hiszen hiába próbálnánk valakit rábeszélni a sótlan ételekre, ha ő ragaszkodik ehhez az ízhez, de például olyan fűszerezést ajánlhatunk neki, ami kiváltja a túlzott sózást. Ugyancsak figyelembe vesszük, milyen a páciens életmódja, szokott-e főzni, a családjára is főz-e, vagy csak magára, melyek a kedvenc ízei, van-e valamilyen allergiája, érzékenysége. A válaszok alapján adhatunk neki személyre szabott tanácsokat, illetve állíthatunk össze számára olyan vérnyomáscsökkentő étrendet, ami nem csak hatékony, de élvezhető és kivitelezhető is. Így pedig sokkal könnyebb lesz követnie azt, vagyis gyorsabban érhet el sikerélményt. A célunk tehát nem csak a vérnyomás csökkentése, de az is, hogy az egészségtudatos életmód ne lemondást jelentsen, hanem egy élvezhető új irányt.

 


Forrás: KardioKözpont
2023. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés