2024. Július 16. kedd

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A vér alacsony vasszintje növelheti a veszélyes vérrögök kialakulásának a kockázatát, állapították meg brit szakemberek, ami azt sugallja, hogy a vashiány kezelésével megelőzhető a mélyvénás trombózis kialakulása.


A mélyvénás trombózis (DVT) legtöbbször a lábakban keletkezik, és fájdalmat, illetve duzzanatot is okozhat. Az állapot halálos is lehet, ha a vérrög elmozdul és a tüdő vérerei felé veszi az irányt. Egy nagyobb műtéti beavatkozás, a sokáig tartó mozdulatlan állapot és a daganatos betegségek a vérrögképződés ismert kockázati tényezői, de sok esetben nincsen egyértelmű oka a kialakulásának.

Vashiány trombózis

A Imperial College London kutatói 609, örökletes vérzéses hajszálértágulattal (HHT) küzdő beteget vizsgáltak. Ez a vérerek genetikai betegsége, amely fokozott orr-, és bélvérzéssel jár. Az érintettek közül sokaknak alacsony a vasszintje a gyakori vérzések okozta vasveszteség miatt – olvasható a HealthDay News című ismeretterjesztő portálon.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Thorax című folyóiratban publikált eredmények szerint az alacsony vasszinttel rendelkező résztvevők esetében magasabb volt a vérrögök kialakulásának a kockázata, míg a vastartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó társaiknál nem volt megemelkedett a kockázat. A szakemberek szerint ez azt sugallja, hogy a vashiány kezelése segíthet megelőzni a mélyvénás trombózis kialakulását az általános népességet tekintve.

"Tanulmányunkból kiderül, hogy a HHT-val küzdő embereknél a vérrögök kockázatát növelő alacsony vasszint kezelhető probléma" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Claire Shovlin, az intézmény Nemzeti Szív-, és Tüdő Intézetének munkatársa.

"Az általános népességet tekintve jelenleg csak kis tanulmányok támasztják alá ezeket az eredményeket, így több vizsgálatra van szükség a megerősítésükhöz. Amennyiben az eredmények érvényesek az általános népességre nézve, annak jelentős hatása lehet az orvostudomány majdnem összes területét tekintve".

Nagyjából egymilliárd ember küzd világszerte vashiányos vérszegénységgel a kutatók becslései szerint.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés