2024. Július 18. csütörtök
Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek – derül ki egy tokiói kormányjelentésből.

A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég. A nők élettartama mintegy 5 hónappal, a férfiaké csaknem 4 hónappal hosszabbodott meg az előző, 2008-as felméréshez képest az egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium statisztikai adatai szerint.

várható élettartam

A japánok várható élettartamának tartós növekedése különböző tényezőkre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy javult az időskori gyógyászat színvonala: előrelépés történt a három vezető halálok, a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a szélütés, továbbá a tüdővész kezelésében.

Ráadásul a japánok a világ egyik legbiztonságosabb és leggazdagabb országában, magas életszínvonalon élnek, és nem utolsó sorban viszonylag egészségesen, zsírszegényen táplálkoznak – bár ez utóbbi megállapítás már nem feltétlenül igaz.

Valamelyest nőtt ugyanakkor a japán nők és a férfiak várható élettartama közötti különbség, mert a férfiak a 2008-ban elfoglalt negyedik helyről egyet visszacsúsztak a világranglistán. Ennek legfőbb oka, hogy egyre többen követnek el öngyilkosságot közülük.

Japán ugyanakkor az alacsony születési arány miatt a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma is, ami mind nagyobb terhet jelent a kormányzatnak az idősellátás terén, és már a közeljövőben munkaerőhiánnyal fenyeget.

Ami a világranglista további alakulását illeti: a nők körében Hongkong a második helyezett 86,1 évvel, a harmadik Franciaország 84,5 évvel, és a negyedik Svájc 84,4 évvel. A férfiaknál Katar a világcsúcstartó 81 évvel, a második itt is Hongkong 79,8 évvel, míg a harmadik helyen Izland és Svájc osztozik 79,7 évvel.


Forrás: MTI
2010. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés