2021. Szeptember 26. vasárnap
Osztrák kutatók szerint már egy kilenc éves gyerek is képes elsajátítani a szív-tüdő újraélesztést, ami sok esetben életeket menthet meg.

 

A 147 tanuló részvételével készült felmérés során az önkéntes diákok hat órán keresztül tanulták az újraélesztési gyakorlatokat. A gyakorlati oktatás után a gyerekek 86 százaléka sikeresen hajtotta végre az újraélesztést, még négy hónappal az oktatást követően is.

újraélesztés, gyerekek

„Egyes szakértők megkérdőjelezik az újraélesztés-oktatás fontosságát, szerintük ugyanis a fiatal gyerekek nem rendelkeznek azokkal a fizikai és kognitív képességekkel, amelyek szükségesek az újraélesztéshez – nyilatkozta Dr. Fritz Sterz a Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa. – A mostani eredményekből azonban egyértelműen látszik, hogy akár egy kilencéves is képes megtanulni és alkalmazni az alapvető újraélesztési módszereket.”

Az oktatás során a szív-tüdő újraélesztésen kívül a gyerekek megtanulták, hogyan kell használni a defibrillátort, hogyan kell stabil oldalfekvésbe fektetni valakit, és azt, hogyan értesítsék az egészségügyi hatóságokat probléma esetén.


Forrás: Medipress
2009. 08. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés