2024. Június 17. hétfő
A szájból szájba történő lélegeztetés elhagyható a hirtelen szívhalál esetén, ilyenkor az újraélesztéshez elegendő a szívmasszázs alkalmazása – javasolja az Amerikai Szív Szövetség a legújabb kutatási eredmények tükrében.

A szövetség arra biztatja a lakosságot, hogy senki se álljon tanácstalanul, míg valaki meghal a keze közt, hanem akkor is kezdjen hozzá az újraélesztéshez, ha nem biztos abban, hogy véghez tudja vinni.

újraélesztés szívmasszázs lélegeztetés szájból szájba szívhalál

Dr. Michael Sayre, az Ohiói Egyetem munkatársa szerint előképzettség nélkül is segíthetünk a hirtelen szívhalál áldozatain. „Két dolgot kell tennünk: hívjuk a mentőket, majd erősen és gyorsan kezdjük pumpálni az illető mellkasának középső részét” – javasolja Sayre.

A csak kézzel végzett újraélesztés során megszakítás nélkül percenként százszor kell nyomást gyakorolnunk a mellkasra egészen a mentők érkezéséig, akik átveszik az esetet, de ha elérhető, akkor használjunk automatikus külső defibrillátort.

A fenti eljárást csak olyan felnőttek esetében végezzük, akik váratlanul összeesnek, leáll a légzésük és nem reagálnak semmire. Ha egy gyermek ájul el, ott nagyobb a valószínűsége valamilyen légzési zavarnak, és ebben az esetben szájból szájba lélegeztetést kell alkalmazni. Azonban mindkét esetre igaz, hogy a valami több mint a semmi.

Évente körülbelül 310 000 amerikai hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Azok, akik újraélesztését haladéktalanul megkezdik, két-háromszor nagyobb arányban maradnak életben. Sajnos a betegnek csak kevesebb mint harmada kapja meg ezt az elengedhetetlen segítséget.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés