2022. Október 02. vasárnap
Az elhízás már nem csak a felnőtt-, serdülő- és gyermekkorú lakosságot érinti: a járványszerűen terjedő kövérség a legfiatalabb korosztályt, a csecsemőket sem kíméli. Magyarországon nemrég 6200 grammos baba született, a világrekorder bangladesi csecsemő 15,2 kg-os súllyal született, ám mindössze 10 percig élt. Az eddigi legnagyobb súlyú újszülött, aki életben is maradt, 1955-ben jött a világra Olaszországban 10,2 kilogrammal.

A szülők kövérsége, valamint az anya terhesség alatt felszedett többletkilói hozzájárulnak a későbbi gyermekkori elhízáshoz. A mai hat hónap alatti csecsemők 59 százalékkal nagyobb eséllyel túlsúlyosak, mint 20 évvel ezelőtt született elődjeik.

Bár a duci kisbaba egészségesnek és aranyosnak tűnhet, a kövérség megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. Nemcsak a csecsemő testsúlyára kell odafigyelni, de az anyának már a terhesség alatt is vigyázni kell, mennyivel gyarapodik testtömege. Az ajánlott 11-15 kilótól nem érdemes eltérni, csak alultáplált anyák esetében.

túlsúlyos, csecsemő, terhesség

Az ithacai Cornell Egyetem táplálkozástani professzora, Dr. Christine M. Olson kimutatta ugyanis, hogy az ajánlottnál többet hízó anyák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek háromévesen túlsúlyosak. Olson 208 anya-gyermek párost vizsgált. A már kora terhesség idején túlsúlyos vagy kövér anyák gyermekeinek nagyjából 40 százaléka lett háromévesen elhízott (azaz a hároméves gyerekek 85 százalékánál kövérebb). A normál súlyú, vagy alultáplált anyáknál ugyanez a szám csak 24 százalék volt.

Mi is a teendő? Már teherbeesés előtt érdemes megpróbálni elérni az egészséges testtömeget, és a várandósság egész ideje alatt figyelni kell annak megőrzésére. Ma a terhesek mindössze 40 százaléka marad az ajánlott határokon belül. Segíti az egészséges testsúly kialakítását a szoptatás is, legalább az első négy-hat hónapban, bár ez a munkába visszatérő anyáknak nehézségeket okozhat. Egyes amerikai államokban azonban már szüneteket rendeltek el a szoptató anyák számára.


Forrás: Medipress
2009. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés