2022. Október 02. vasárnap
Ha csecsemő érkezik a családba, általában ő mindenki pufók kis angyalkája, és minél „húsosabb”, a család annál egészségesebbnek gondolja. Súlyával kapcsolatban pedig hisszük, nem gond, ha pufók, majd kinövi. De mi az igazság, vajon hogyan befolyásolja a csecsemőkori testsúly a későbbi életszakaszok testsúlyát?

A gyors csecsemőkori súlygyarapodás és a későbbi magasabb testtömegindex között kapcsolat áll fenn, de az összefüggés az egyéni testösszetétellel kapcsolatban még nem tisztázott.

pufók csecsemő, túlsúly, testsúly

Angol tudósok ezért célul tűzték ki, hogy megvizsgálják a csecsemőkor különböző periódusaiban bekövetkező testsúlyváltozás és a későbbi testösszetétel, azaz a testzsír- és testzsírmentes tömeg változásainak kapcsolatát. 234 egészséges angol gyermeket és tinédzsert vizsgáltak, és a következőket találták. Függetlenül a születési súlytól, nemtől, pubertástól, fizikai aktivitástól, és a szülők testtömegindexétől, ha a 0-6 hónapos csecsemőnek gyors a súlygyarapodása, akkor nagyobb eséllyel válik túlsúlyossá későbbi életében, mint lassabb súlygyarapodású kortársai. Fél-egyéves korú babák esetében ilyen jellegű összefüggés azonban már nem kimutatható.

Miért érdemes odafigyelnünk erre az összefüggésre? Ha a kisbaba a nagyobb rizikójú csoportba tartozik, lehetőségünk van rá, hogy a későbbiekben jobban figyeljünk az étkezésére és fizikai aktivitására, hogy megelőzhessük a túlsúly kialakulását - javasolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.


Forrás: Medipress
2008. 07. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés