2024. Június 25. kedd
Ha valaki túlsúlyos, nem lepődünk meg, ha az kihat általános kondíciójára, fizikai állapotára, de mi a helyzet a szellemi képességekkel? Erre kerestek választ amerikai kutatók.

Az elmúlt két évtizedben egyre több a túlsúlyos és elhízott gyermek, ezért felmerül a kérdés, vajon ez hogyan befolyásolja fizikai és kognitív (észlelési) képességeiket.

túlsúlyos kisfiú az iskolában, túlsúly, szellemi képesség

Ennek tisztázására az 1988 és 1994 között, az USA-ban elvégzett nemzeti egészségi és tápláltsági állapotot vizsgáló felmérésben résztvevő 8 és 16 év közötti iskolások adatait dolgozták fel. Az elemzéskor, melynek során sok tényezőt figyelembe vettek (szülői/családi státusz, sportolási szokások, fizikai aktivitás, tévézéssel töltött idő, pszichoszociális fejlődés, vérnyomás, vérzsírszint) bebizonyosodott, hogy a nagyobb testtömegindexű gyerekek mentális eredményei rosszabbak, mint normál súlyú társaiké, továbbá csökkent a térlátási képességük is.

Ne feledjük tehát, a nem kiegyensúlyozott étrend és a csökkent fizikai aktivitás gyermekeink szellemi képességeit is befolyásolhatják. Érdemes közös családi kirándulásokat, sportnapokat szervezni. A sport önmagában is nagyon pozitívan fog hatni a fiatal generációra, de együtt a családdal igazi élmény lesz a gyermek számára – javasolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.


Forrás: Medipress
2008. 07. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés