2024. Július 15. hétfő
Az elhízott terhes nők gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő születési rendellenességek – állítja egy több vizsgálatot elemző tanulmány.

Míg az abszolút kockázatnövekedés valószínűleg kicsi, a szerzők szerint az elhízással összefüggésbe hozható veleszületett elváltozások között van a velőcsőzáródási zavar – csaknem kétszeres kockázattal –, illetve ezen belül a nyitott gerinc (spina bifida) több, melynek kockázata több mint kétszeres.

elhízás, születési rendellenesség

Emellett a szerzők megemlítik még az ajak- és szájpadhasadékot (nyúlajak, illetve farkastorok), a végbél hiányát, a vízfejűséget (az agykamrák kóros tágassága a felszaporodott agy-gerincvelői folyadék miatt) és a végtaghiányt. „A hasfal defektusa azonban jelentősen ritkábban fordult elő az elhízott anyáknál” – tették hozzá.

Az amerikai újszülöttek 3 százalékánál áll fenn „strukturális eltérés, minden ezer szülésre jut 0,68 velőcsőzáródási zavar és 2,25 súlyos szívrendellenesség” – olvasható a tanulmányban. „Ez az egészségre is hatással van, főként mivel sok országban az elhízás előfordulása egyre nő.” Az Egyesült Államokban 2004-ben a 15 év feletti nők egyharmada elhízott volt, vagyis testtömegindexük (BMI) 30 felett volt.

A veleszületett rendellenességek a halvaszülés és a csecsemőhalál leggyakoribb okai, az Egyesült Államokban minden ötödik csecsemőhalálért felelősek. Továbbá a cikk háttérinformációi szerint szerepük van a koraszülések és a gyermekkori megbetegedések előfordulásában is.


Forrás: Medipress
2009. 02. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés