2024. Április 22. hétfő
A kövér és mozgásszegény életmódot folytató férfiak négyszer nagyobb eséllyel szenvednek szívelégtelenségben, mint a sportos és normál testsúlyúak – olvasható a Circulation című folyóiratban.

Az Orvosok Egészsége Tanulmány 1982-ben indult amerikai orvosok részvételével. A felmérésben több mint 20 ezer önkéntes jelentkező véletlenszerűen vagy kis adagban aszpirint, vagy béta-karotint szedett a szív- és érbetegségek, illetve a rosszindulatú daganatok megelőzésére.

szívelégtelenség, túlsúly

Az elmúlt évtizedek eredményei igazolták, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a szívinfarktus bekövetkeztét. A vizsgálatban halálukig résztvevő orvosok adataiból azóta sok száz tudományos dolgozat született: a legújabb éppen a szívelégtelenség és a testsúly kapcsolatát elemzi.

Mint kiderült, legritkábban a súlyfelesleggel nem rendelkező résztvevőkben alakult ki szívelégtelenség. A testtömegindex (BMI) adatai alapján kimutatták, hogy minden egységnyi emelkedés 11 százalékkal növelte a vérkeringési zavarok esélyét. A 25-ös érték alatti személyekhez képest a kövérek – azaz 30-as vagy annál magasabb indexűek – háromszor gyakrabban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba.

A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy azok, akik akár havonta csak néhányszor, de rendszeresen sportoltak, lényegesen védettebbnek bizonyultak a szívelégtelenség megjelenése ellen.

A statisztikai értékelés során vizsgálták azt is, hogy a szív- és érbetegségek egyéb kockázati tényezői – a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az emelkedett koleszterinszint – milyen szerepet játszanak a túlsúly és a szívelégtelenség összefüggése szempontjából. A számítások egyértelműen mutatták, hogy a súlytöbblet önmagában is fontos rizikófaktor, és ha a testsúly növekedése elindul, időben tenni kell ellene, mert az elhízott emberek lefogyasztása igen nehéz.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés