2024. Július 22. hétfő
Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott relaxin hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést – állítják amerikai kutatók a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Terhesség alatt a relaxin elnevezésű hormon hozzájárul a méhnyak ellazításához és megnyúlásához, előkészítve ezzel a szülésre, de természetes értágítónak is tartják, amely elősegíti a vér szabadabb áramlását.

szívelégtelenség, relaxin

John Teerlink, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 234 idősebb, szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő páciensnek adott intravénásan infúziót, amely vagy a szert tartalmazta, vagy placebót.

A szívelégtelenség krónikus és gyakran halálos állapotban a szív pumpafunkciója egyre gyengül, a szervekhez túl kevés vér ezáltal pedig túl kevés oxigén jut.

A kutatók, akik a gyógyszer alkalmazását biztonságosnak találták, megállapították, hogy a relaxint kapó pácienseknek 40 százalékkal javult a kapkodó légzése, míg a kontrollcsoportban lévőknek 23 százalékkal. A tanulmány szerint a szer az alkalmazását követő két hónapban csökkentette a halálozás és az újabb kórházi ápolás kockázatát is.

„Amennyiben nagyobb tanulmányok is alátámasztják, a relaxin előnyei fontos előrelépést jelenthetnek az akut szívelégtelenséggel jelentkező páciensek kezelésében” – írják a kutatók most közzétett tanulmányukban.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés