2024. Július 16. kedd

A potencianövelő a szívet is védi

potencianövelő, magas vérnyomás, szívelégtelenség
1 . oldal
Egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy a potencianövelő hatása miatt alkalmazott sildenafil megvédheti a szívet a magas vérnyomás káros hatásaitól és a szívelégtelenség kialakulásától.

A potencianövelő hatóanyaga, a sildenafil egy olyan fehérjére hat, mely a szív pumpafunkcióját tartja fenn. Dr. David Kass, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának és baltimore-i Kardiovaszkuláris Intézetének kardiológus professzora és munkatársai kísérleteik során azt találták, hogy az olyan magas vérnyomásban szenvedő egereknél, akiknél hiányzik ez a fehérje, nő a szív súlya és a kísérleti állatok közel fele elpusztul szívelégtelenségben. A fehérjével rendelkező egerek közül egy sem pusztult el és a szívnagyobbodás sem volt olyan súlyos.

potencianövelő, magas vérnyomás, szívelégtelenség

További vizsgálatokból az derült ki, hogy a sildenafillal kezelt magas vérnyomású egereknél a gyógyszer ellensúlyozta a magas vérnyomás hatását, továbbá a stressz által kiváltott enzimszint-növekedés sem jött létre. A fehérjével nem rendelkezőknél a sildenafilnak nem volt ilyen hatása.

Kass elmondta, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá a fehérje kulcsfontosságú szerepét a szívelégtelenség kialakulásában, így új kezelési módszereket lehetne kidolgozni azzal, ha a fehérje meglétének kimutatására létezne teszt, illetve védő hatása fokozható lenne.

A szívelégtelenség kezelésében jelenleg az ACE-gátlókat és ARB-gátlókat széles körben használják, melyek mind erre a jelátvitelre hatnak. Évente több, mint negyedmillió amerikai veszti életét szívelégtelenség következtében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés