2024. Április 13. szombat

Egy görög tanulmány szerint a gyermekkori tojásallergia leküzdhető lehet, ha az allergiás gyermeket fokozatosan teszik ki a főtt tojás hatásának.


A görög kísérletben 94 gyermeknek adtak naponta kis mennyiségű hőkezelt tojást tartalmazó süteményt, melynek mennyiségét fokozatosan növelték hat hónapon keresztül. Nyolcvanhét gyermek (90%) el tudta fogyasztani a süteményt allergiás tünetek nélkül.

tojásallergia, tojás, allergia

Hat hónap múlva a gyerekek, akik nem mutattak allergiás reakciókat, megpróbáltak megenni egy tojást, amelyet nem főztek meg annyira, mint a süteményben lévő tojást. Több mint 95 %-uk nem mutatott reakciót – vélhetően leküzdötték allergiájukat.

Minden tizenhetedik, 3 éven aluli gyermek szenved valamilyen ételallergiában. Ezek közül a leggyakoribb a tyúktojás-allergia. Sok gyermek iskolás korára kinövi a tojásallergiát, eddig azonban az egyetlen hatékony kezelés a tojás étrendből történő kizárása volt.

A kísérlet eredményeit várhatóan a Journal of Allergy and Clinical Immunology szakfolyóirat következő számában fogják közölni.


Forrás: Medipress
2008. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés