2024. Április 25. csütörtök
A vásárok, piknikek, meccsek és más társas összejövetelek miatt a tavasz és a nyár az allergiaszezon csúcspontja az ételallergiás gyermekek számára – figyelmeztet az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia.

A szervezet egyik munkatársa elmondta a Reuters Health-nek, hogy pont előző nap kezelt egy mogyoróallergiás gyermeket, akire rátört a roham, miután kesudiós salátát és diós banánkenyeret evett egy „mindenki hoz valamit” partyn. „Ez egy meglehetősen mindennapos esetnek számít” – jegyezte meg Dr. Amal H. Assa'ad, a Cincinnati Gyermekkórház allergológiai és immunológiai részlegének igazgatóhelyettese.

mogyoró, allergia, ételallergia

A mogyoróallergiás gyermekek szüleinek különösen oda kell figyelniük arra, mit eszik a csemetéjük, és mindig magukkal kell vinniük a szükséges allergiaellenes gyógyszert. A vásárokon, fesztiválokon, karneválokon árusított ételekben is lehetnek allergének, jegyezte meg Assa’ad, ezért a mogyoró-, tej- és tojásallergiásoknak tanácsos teljes mértékben elkerülniük ezeket az étkezdéket, mivel nem lehet pontosan tudni, mit tartalmaznak az ételek. „Nincs a helyszínen a szakács vagy az étel készítője” – magyarázta.

Az éttermek is veszélyesek lehetnek, különösen a kínaiak. Az USA-ban ugyanis egyre több áttért a mogyoró- vagy szójaolajra, mivel azok nem tartalmaznak telített zsírsavakat, az arra allergiásoknál azonban rohamot válthatnak ki.

Az ételallergia járhat bőrkiütéssel, hányással, sápadtsággal, köhögéssel és asztmás nehézlégzéssel. Az első tünetek nem hirtelen jelentkeznek, mivel az allergiás gyermeknek általában más tüneteik is vannak, mint pl. ekcéma. A gyermek más ételekre is allergiás lehet, esetleg a családban más is szenvedhet ettől a betegségtől.

Meglepetésszerű rohamot okoz viszont a rovarcsípés-allergia, de fiatal gyermekeken ritkán jelentkezik, inkább nagyobbakon vagy fiatal felnőtteken. A legfontosabb, hogy az allergiagyanút vizsgáltassuk ki szakorvossal.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés