2024. Július 25. csütörtök
Nemzeti Diabétesz Stratégia -  Az öngondoskodás jelentőség
A cukorbetegség népegészségügyi hatásai igen jelentősek. Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg él, évente 1000 ember veszíti el a látását e betegség miatt és 3000-4000 diabéteszes beteget érint a lábamputáció. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukorbetegek esetében komplex kezelésre van szükség, amelyben a betegedukáció is hangsúlyos szerepet kap.

Nemzeti Diabétesz Stratégia

Megkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása, melynek célja, hogy az 1-es és 2-es típusú diabéteszben érintettek élethelyzetét könnyebbé tegyék– olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Belügyminisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös közleményében. A készülő stratégia fő pontjai között szerepel többek között a szakorvosi javaslatok határidejének meghosszabbítása bizonyos nem inzulin típusú antidiabetikumok felírhatósága esetén, továbbá a támogatással elérhető tesztcsíkok számának emelése. Emellett számos, további egyeztetést igénylő javaslat érkezett az oktatás, az edukáció, a megelőzés és a mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére – tudatta a közlemény. Mivel a diabétesz minden korosztályt érinthet, ezért a készülő stratégia a felnőttek mellett a gyermekeknek, a fiataloknak és a kismamáknak is segítséget nyújthat.

Az öngondoskodás jelentőség

-Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a cukorbetegség krónikus anyagcsere-betegség, amelyet a vércukorszint emelkedése jellemez. A legáltalánosabb megkülönböztetés szerint a diabétesznek két fő típusa van: az 1-es (inzulinfüggő diabétesz) és 2-es típusú cukorbetegség. Míg az 1-es típus esetében egy autoimmun betegségről beszélhetünk, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában hangsúlyos szerepe van a mozgásszegény életmódnak és a túlsúlynak. A cukorbetegség hazánkban is egyre nagyobb népegészségügyi probléma, amit jól jelez, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedések után ez a második leggyakoribb megbetegedés – mondja dr. Polyák Annamária. A diabétesz hosszú távon számos egészségkárosító, életminőséget rontó szövődménnyel jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek (érszűkület, szívinfarktus, agyembólia, bénulások), a veseműködés zavarai, látásproblémák, valamint neuropátiák. A diabéteszes pácienseknek tehát komplex és hatékony terápiára van szükségük, amelyben kiemelt jelentősége van a szövődmények időben történő felismerésének, valamint folyamatos nyomon követésének és kezelésének is. Példaként a betegség egyik gyakori szövődményét, a diabéteszes lábat említi meg Polyák doktornő, ami egy rendkívül összetett jelenség, és legsúlyosabb formája a láb bőrének kifekélyesedése. A cukorbeteg láb gyógyításához és kezeléséhez több szakorvos együttműködő munkája szükséges, és a rendszeres vizsgálatok mellett a páciensedukáció is kulcsfontosságú a súlyosabb szövődmények megelőzésében.

Diabéteszes láb – így kerülheti el, hogy baj legyen!

-A betegoktatás részeként megtanítjuk betegeinknek az alsó végtagok mindennapos önvizsgálatát, a diabéteszes láb tüneteinek időben történő felismerését, valamint szakszerű kezelését és a lábhigiénével kapcsolatos tudnivalókat – ismerteti dr. Polyák Annamária.

Egy cukorbeteg esetében nagy gondosságot igényel:
a zokni vagy a lábbeli kiválasztása
a körömvágás technikája
a megfelelő lábápoló készítmény használata
a legapróbb bőrelváltozás nyomonkövetése és kezelése

Ezekkel az eszközökkel megelőzhető a cukorbeteg páciens életminőségének romlása, és akár 50-70 százalékkal csökkenthető a cukorbetegek lábának amputációja – hangsúlyozza dr. Polyák Annamária, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az alapbe­tegség megfelelő kezelése, a vércukorszint gondos beállítása és rendszeres követése is elengedhetetlen a cukorbeteg láb megelőzésében.
Forrás: Cukorbetegközpont
2024. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés