2024. Július 25. csütörtök
Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség? -  Miért okoz fáradtságot a cukorbetegség? -  Hipoglikémia tünete is lehet, a fáradtság, akár kezelés mellett is -  Ha a fáradtság mögött magas vércukorszint áll
A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség?

Tél végén, tavasz elején igen sokan panaszkodnak arra, hogy fáradékonyabbak, álmosabbak. Ennek oka gyakran az ún. “tavaszi fáradtság”, melynek megvan a maga háttere. Kialakulásának oka főleg az, hogy kiürülnek a raktáraink, főleg a D-vitamin szintünk csökken le (kiváltképp akkor, ha a téli hónapok során nem szedtünk D-vitamint), és ez fáradtságot, kimerültséget okoz. Azonban ez csupán időszakos, ám ha hosszú hónapokon keresztül fennáll, akkor azt általában valamilyen betegség, kóros állapot okozza, pl. vashiány, vérszegénység, depresszió, pajzsmirigy alulműködés, szívbetegség, májproblémák, cukorbetegség.

Fáradtság is utalhat cukorbetegségre

“A 2-es típusú cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran tünetek nélkül, lappangva alakul ki, és csak hosszú évek után derül rá fény, ám ez idő alatt is már nagy károkat okoz, akár szövődményeket generál. A fáradtság azonban egy olyan jel, ami már korán, akár inzulinrezisztens, prediabéteszes állapotban is megmutatkozik, ám csak kevesen figyelnek fel rá és gondolnak mögötte betegséget, mert a stressznek, a túlhajszolt életmódnak tudják be általában. Pedig nem ritkán ez az első tünet, ami megmutatkozik, még mielőtt olyan állapotba kerülne az illető, hogy már szövődmények is fellépnének”- mondja a diabetológus.

Miért okoz fáradtságot a cukorbetegség?

Ahhoz, hogy megértsük, miért okoz a magas vércukorszint, illetve az IR, inzulinhiány fáradékonyságot, ahhoz tudni kell, mi is az inzulin, glükóz szerepe. Az inzulin egy olyan hormon, mely segíti a glükóz a sejtekbe való beépülését. A glükóz (azaz a vércukor) pedig egyfajta energiaforrás. Ha a glükóz nem tud beépülni a sejtekbe, akkor azok éheznek, és az energiaszint lecsökken. Röviden tehát, inzulinrezisztens állapotban -ami a 2-es cukorbetegség előszobája, annak alapja-, illetve, ha kevés az inzulin, akkor a szervezet nem jut elegendő energiához, és ez pedig fáradtságot okozhat.

Hipoglikémia tünete is lehet, a fáradtság, akár kezelés mellett is

Előfordulhat olyan is, hogy az illető már tud a cukorbetegségéről, alkalmaz is valamilyen kezelést, és ennek ellenére tapasztalja a problémát. Enyhébb hipoglikémia esetén előfordulhat, hogy az illető hirtelen fáradtságot tapasztal (súlyosabb esetben általában szapora pulzus, verejtékezés, rossz közérzet kíséri): ilyenkor az ok, hogy a vércukorszint túl alacsonnyá válik, így a szervezet nem jut elegendő energiához. Ilyen esetben gyorsan kekszet, üdítőt kell fogyasztani, hogy mihamarabb fel lehessen tornázni a vércukorszintet (súlyos esetben glukagon injekció szükséges). Amennyiben gyakran előfordul hipoglikémia, érdemes megvizsgálni dietetikussal az étrendet, a CH- bevitelt, valamint orvossal a gyógyszer/inzulin dózisát, mivel könnyen lehet, hogy kevesebbre van szükség- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ha a fáradtság mögött magas vércukorszint áll

Amennyiben kiderül, hogy a nagyfokú fáradtág mögött cukorbetegség áll, akkor azt mindenképp kezelni szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség fő terápiája az életmódterápia (diéta+mozgás), és ha az orvos indokoltnak látja, akkor azt gyógyszerrel és/vagy inzulinnal kell kiegészíteni. (1-es típusú cukorbetegség esetén csakis az inzulinterápia vezet eredményre). Megfelelő, személyre szabott terápiával a fáradtság nagyban csökkenhet, megszűnhet.

 

További tanácsok a fáradtság kezelésére

- Adja le a súlyfeleslegét
- Mozogjon (ez az életmódterápia miatt is fontos)
- Legyen rendszer az életében
- Sajátítsa el a megfelelő stresszkezelést
- Elegendő, jó minőségű alvás legyen az életében
- Legyen sokat szabad levegőn


Forrás: Cukorbeteg Központ
2023. 05. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés