2024. Július 25. csütörtök
A terhességi cukorbetegség már enyhe formában is probléma -  A magzatot is veszélyezteti -  Az enyhébb jeleket is észre kell venni
A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) világszerte az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik és előfordulása egyre növekszik. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa szerint megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel a mamák és a babák számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülhetnek.

A terhességi cukorbetegség már enyhe formában is probléma

A diabetes társaságok véleménye szerint fontos, hogy a terhességi cukorbetegeket felvilágosítsuk a gesztációs diabéteszről, hogy terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.

Kutatások alapján megfigyelték, hogy azoknál a terhességi cukorbetegeknél, akik valamilyen kezelésben (diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin) részesülnek, és vércukor értékeik normál értékhatárokon belül változnak, kisebb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás, preeclampsia-toxaemia, intrauterin elhalás, koraszülés, továbbá kisebb a szülés körüli szövődmények száma is.

Terhességi diabétesz

Porochnavecz doktornőtől tudható, hogy a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi cukorbetegség megjelenésért, hiszen ilyenkor módosul azoknak a hormonoknak a szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. A terhesség alatt az inzulinszükséglet 3-4-szeresére emelkedhet. Ennek hátterében elsősorban a lepény által termelt hormonok hatásai állnak. Étkezés hatására a normális szénhidrát-anyagcseréjű terheseknél az inzulinválasz nagyobb, mint a terhességi cukorbetegeknél. A szülés után a lepényi hormonok kiürültével az inzulinszükséglet gyorsan a felére, harmadára csökken. Emellett természetesen az életmód az a faktor, amely döntő részben hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A magzatot is veszélyezteti

Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, többek közt azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással lehet. Emiatt a magzat nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, súlyos esetben a fejlődése visszamarad. Másik esetben pedig nagyobb a magzati testsúly: születési időre számított nagy súly, szülési trauma, újszülöttkori hypoglykaemia, hypocalcaemia, respiratorikus distress szindróma, hyperbilirubinaemia kockázata merül fel. Ez azonban csak ritkán, nem kezelt diabetes esetén fordul elő.

A kezelt és a nem kezelt gesztációs diabétesz esetén jelentős különbség mutatkozott a születési súly és az újszülöttek zsírszázaléka között. A nem specifikus cukorbeteg ellátásban részesült nők ugyanis 14,3 %-ban adtak életet 4 kg-nál nagyobb súlyú babának, míg ez a kezelt, rendszeresen ellenőrzött terhességi diabeteseknél csak 5,9 %-ban. Ennek következtében az első csoportnál nagyobb volt a szülésnél a váll elakadásának és a császármetszésnek is az aránya, míg a második csoportban ritkábban alakult ki terhességi magas vérnyomás, preeklampsia.

Az enyhébb jeleket is észre kell venni

A terhességi cukorbetegség kezelése komplex feladat, amelyben nagy szerepe van a nőgyógyásznak, a diabetológusnak, a dietetikusnak és adott esetben a mozgásterapeutának is – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa. - A kismamák általános diabétesz-szűrése a terhességi protokoll szerint a várandósság 24-28. hetében történik. Ha a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy korábbi terhesség alatt alakult ki gesztációs diabétesz, akkor a vizsgálatok protokollja megváltozik, már a várandósság korai szakaszában, a 12-14. héten történik a cukorterhelés.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy vannak olyan rizikófaktorok, amelyek hajlamosíthatnak a terhességi cukorbetegség kialakulására. A 35 évesnél idősebbeknek, a túlsúlyos nőknél, az inzulin rezisztenseknél, az asszisztált reprodukcióval megtermékenyített nőknél, és azokkal, akiknek a családi kórtörténetében szerepel a cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt volt gesztációs diabéteszük, mindenképpen fokozott körültekintéssel kell eljárniuk.

Már az alábbi enyhe tüneteknél ki kell vizsgálni, nincs-e a háttérben cukorháztartási zavar:

• fáradtság,

• szomjúság, gyakori vizelés,

• homályos látás,

• gyakori fertőzések,

• hányinger, hányás,

• fogyás.


Forrás: Cukorbeteg Központ

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés