2024. Július 15. hétfő
Fájdalom -  Fejfájás -  Torokfájás -  Fülfájás -  Láz -  Hányás -  Hasmenés -  Székrekedés -  Allergia -  Kötőhártya-gyulladás -  <a href="/themes/sick/herpesz.htm" target="_blank">Herpesz</a> -  Sebellátás
Nyaralás közben sem kerülnek el bennünket a kisebb nagyobb bajok, kényelmetlenségek, balesetek, s bizony nem árt, ha az egyszerűbbekkel magunk is megbirkózunk. Cikkünk feladata, hogy hasznos tanácsokkal lássuk el mindazokat, akik hosszabb-rövidebb időre nyaralásra készülődnek. Elsősorban azoknak szól, akik egészségügyi végzettséggel ugyan nem rendelkeznek, de éreznek magukban annyi bátorságot, hogy a "hétköznapi" betegségekkel szemben felvegyék a harcot, és azokat a legjobb tudásuk szerint kezeljék is.

Gondos felkészüléssel a nyaralás igazi örömet és kikapcsolódást nyújt, s az enyhébb betegségek sem árnyékolják be örömünket, ha kezelni tudjuk őket. Természetesen ehhez némi alapismeret szükségeltetik, amit csakis olyan személy végezzen, aki komoly felelősségtudattal rendelkezik. Ne tévesszünk szem elől egy örök igazságot: ha már segíteni nem tudunk, legalább ne ártsunk! Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez.

Fájdalom

Ki jobban, ki kevésbé, de van olyan ember is, aki egyáltalán nem viseli el ezt az érzést. Testünk, szervezetünk legkülönbözőbb részeiben jelentkezhet, s csillapítása is ennek megfelelően változik.

Világjárók utipatikája

 

Fejfájás

A leggyakoribb panaszaink egyike. Hátterében nagyon változatos okok állhatnak. Természetesen a panasz megszűnése az alapbetegség gyógyulásától, kezelésétől várható, addig tüneti kezelést folytatunk.

Legyen mindig kéznél a gyógyszertárakban kapható, ismert fájdalomcsillapítók valamelyike. A magas vérnyomáshoz társuló fejfájás megszűnése a vérnyomás csökkentésétől várható. Napszúrást vagy agyrázkódást követő fejfájás esetén ágynyugalom javasolt, elsötétített szobában, mindig fájdalomcsillapítóval kiegészítve.

Ne feledjük, hogy gyermekkorban a gyógyszerek adagolása általában testsúlykilogramm alapján történik, és van olyan készítmény is mely gyermekkorban nem ajánlott. Az amidasophen kúpok és a paracetamol tartalmú szirupok jól használhatók, a gyermekek fájdalomcsillapítására; amennyiben lehet, a szalicilátszármazékoktól tartózkodjunk (pl. Aspirin). Mindig pontosan olvassuk el a gyógyszerek ismertetőjét, ne dobjuk ki, igyekezzünk tisztában lenni a mellékhatásokkal és a gyógyszerek kölcsönhatásaival is. Tartózkodjunk a mértéktelen gyógyszerfogyasztástól!

Torokfájás

Hátterükben általában meghűlés vagy gyulladás áll. A gargalizáló szerek és gyulladáscsökkentő cukorkák sokat segíthetnek. Alkalmanként antibiotikus kezelésre is szükségünk lehet, de ezek felírása és indoklása kizárólag orvosi feladat!

Fülfájás

Fülfájás esetén elegendő lehet a helyi melegítés szollux lámpával vagy meleg sóval, illetve orrcseppek használata. Ha a panaszok nem szűnnek, keressünk fel specialistát. Fájdalomcsillapítókra nem reagáló, csillapíthatatlan sírással és a fül nyomásérzékenységével járó esetekben gyermekkorban mindig gondoljunk középfülgyulladásra. Szédüléssel, hányingerrel járó esetekben felnőtteknél Daedalont, illetve Torecant, gyermekeknél Daedalonetta kúpot használhatunk.

Láz

Gyakori kísérő tünete a betegségeknek. A modern szakirodalom 38°C-ig gyógyító lázról tesz említést, ilyenkor nem kell gyógyszert adni. Ha a láz eléri a 38,5 fokot, akkor gyógyszeres csillapítás, ha meghaladja a 39-et, hűtőfürdő és lázcsillapító együttes alkalmazása javasolt. Gyermekeknél a Panadol szirup és a paracetamol kúpok adása jó hatású. Az amidasophen kúpokat úgyszintén a testsúly függvényében alkalmazzuk; a Germicid C-t lehetőleg csak lefekvés előtt használjuk lázcsillapításra, hiszen nyugtatót is tartalmaz. Ha a gyermek súlya eléri a 25 kg-ot, 1/2 tabletta. Algopyrint vagy Paracetamol 500 mg-osat kaphat; ha már közel 50 kg, a dozírozás megegyezik a felnőttekével. Amennyiben gyermekünknek már volt lázgörcse, a hűtést korábban kezdjük el, és vigyünk magunkkal Stezolidot, mely rektálisan alkalmazva (a végbélbe helyezve) megszüntetheti a lázgörcsöt. Természetesen ilyen esetben hívjuk a mentőt!

Hányás

Hátterében gyakran gyomorrontás, fertőzött vagy romlott étel fogyasztása áll, de okozhatja fertőzés is (pl. tüszős mandulagyulladás, ha a mandulák megnövekednek, és nyeléskor hozzáérnek a garatfalhoz).

Agyrázkódás esetén, illetve agyhártyagyulladásoknál úgyszintén az egyik bevezető tünet a hányás lehet. Fontoljuk meg: lehet, hogy nyaralás előtt érdemes családunkat beoltani kullancs ellen.

A kezelés diétából, gondos folyadékpótlásból, B-vitamin adásából és a hányáscsillapításból áll. Gyermekeknek Daedalonetta, illetve Vomin kúpot, felnőtteknek Daedalont, illetve Torecant adjunk. Mindig hideg folyadékot igyunk (a gyermekek is!), hiszen ez képes gyomrunkat megnyugtatni.

Amennyiben a gyermeken minden kísérletezésünk ellenére a kiszáradás tüneteit észleljük (aluszékonyság, aláárkolt szemek, a bőr rugalmasságának csökkenése, a vizelet mennyiségének megkevesbedése stb.), haladéktalanul vigyük kórházba.

Hasmenés

Gyermekkorban, legyen bármilyen eredetű is a hasmenés, a kezelés a folyadékpótláson és a diétán múlik. Aminek el kell távozni a szervezetből, az távozzon el, csak pótoljunk kellő mennyiségű folyadékot, másként könnyen kiszáradhatunk. A bél fokozott működését gátló gyógyszereket (pl. Reasec, Imodium) a fiatalok esetében ne alkalmazzunk, mert a leállított bélműködés alatt a kórokozók a bélfalon keresztül felszívódhatnak a véráramba, és ott általános fertőzést (szepszist) okozhatnak. Felnőttek már bátran használhatják ezeket a gyógyszereket is.

Székrekedés

Igen gyakori, kellemetlen panaszokkal járó állapot. Utazás közben nem mindig jutunk el az áhított toalettre, s így gyakran alakul ki székrekedés. Jó, ha kéznél van valamilyen enyhe hashajtó hatású gyógyszer.

Allergia

Talán ettől szenvedünk a legtöbbet. Ha ismert érzékenységünk van, óvakodjunk a kiváltó ágensektől, illetve vigyük magunkkal gyógyszereinket (az asztmások természetesen speciális inhalációs gyógyszereiket is) Amennyiben ismeretlen eredetű csalánkiütések lépnének fel, tartsunk fehérjementes diétát, használhatunk Fenistil gélt, makacsabb esetekben CaSandoz pezsgőtablettát. Ha gombócérzés keletkezik a torokban, nehézlégzés vagy fulladás lép fel, haladéktalanul keressük fel az orvost! Ne feledjük, hogy az arra érzékenyeknél gyakran egy méhcsípés is végzetes katasztrófát okozhat.

Kötőhártya-gyulladás

Nyaralás közben, főleg ha vízparton tartózkodunk, kötőhártya-gyulladás is előfordulhat. Napközben a Neomicin szemcsepp, éjszakára az Irgamid szemkenőcs javasolt. Ezeket hűtőszekrényben tároljuk, a szemcseppet a felbontást követően 5 nappal dobjuk ki, és vigyázzunk a sterilitásra! Az állapot rosszabbodása esetén forduljunk szemész szakorvoshoz!

Herpesz

Amennyiben hajlamosak vagyunk rá, illetve közvetlen kontaktusba kerülünk vele, ajkainkon, orrunk környékén víztiszta, hólyagos képletek alakulhatnak ki. Ezt a betegséget herpesznek nevezzük. Népbetegségnek tekinthető, kezelésére különböző praktikák ismeretesek. Van aki jegeli, más szárítja, de azért tanácsos herpesz elleni gyógyszert is magunkkal vinni.

Sebellátás

Mindig előfordulhatnak sérülések. Legáltalánosabbak és legenyhébbek a bőr felszínét érintő horzsolások és karcolások, melyek néha annyira felületesek, hogy vérszivárgás sem kíséri őket. Csakhogy ebben az esetben is juthatnak baktériumok a mélyebb rétegekbe. Legyen nálunk sebfertőtlenítő, és vigyünk magunkkal gyorstapaszokat, steril kötszereket is. Tároljuk ezeket tiszta, száraz helyen. A felszín sérülésein túl az azt kísérő különböző mértékű vérzések ellátása okozhat gondot. Általánosságban akkor járunk el helyesen, ha a sérült tájékot fertőtlenítjük, száraz steril fedőkötéssel látjuk el. Ha erősebb a vérzés, nyomókötésszerűen helyezzük fel a sebfedést. Végtagsérülések esetén nemritkán a végtag felemelésével is teljesen megszüntethetjük a vérzést, de természetesen mielőbb forduljunk orvoshoz.

Általános szabály az is, hogy a seb teljes gyógyulásáig a sebet és a környékét szárazon kell tartani. Különösen nagy veszélyt rejt a természetes vizekben való fürdés, ha a testfelszínt borító bőrréteg nem ép.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés