2024. Május 21. kedd
A rászokás okai -  Befektetés ma, haszon holnapután
A dohányreklámosok sosem mondják el az igazságot termékeikről. Gyönyörű, hosszú combú lányok, kisportolt fiúk, vidámság, kacagás, és színtiszta élvezet – a dohányzást világszerte úgy tálalják, mintha az soha véget nem érő bulizás lenne. Hazánkban évente 35 000 ember halálát okozza a dohányzás közvetlenül vagy közvetve.

A dohányzás jelentős mértékben járul hozzá a hazai megbetegedés! és halálozási mutatókhoz. Az ország hozzávetőlegesen 300 milliárd forintot fizet ki évente az általa okozott egészségkárosodásokkal kapcsolatban, a dohányzás gyakorisága pedig növekszik a fiatalok és a nők körében.

dohányzás

Magyarországon 1994-ben készült egy Egészség-viselkedési Felmérés, mely sok érdekes tényre hívta fel a figyelmet. A kutatás szerint a 20 éven aluliak 17,9%-a vallotta magát rendszeres dohányzónak. A rászokás egyre fiatalabb korban következik be, a népesség 70%-a átlagosan 12,7 éves korban már túl van a "tűzkeresztségen", elszívta első cigijét. A fiúk hamarabb kezdik, mint a lányok. Budapesten magasabb a dohányzó fiatalok aránya, a 15-29 évesek 34,4%-a dohányzik rendszeresen, míg a vidéki városokban ez a szám 26,9%, a falvakban pedig 30,6%.

A rászokás okai

Döntő többségük (65,8%) olyan környezetben nőtt fel, ahol dohányzókkal lakott együtt. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni a szülők felelősségét, de az sem bizonyult érdektelen szempontnak, hogy a pedagógusok dohányoznak-e vagy sem. A második leggyakoribb ok a kíváncsiság, mely ebben az életkorban természetes. Ha azonban a környezet mást sugall a még épp csak serdülő felé, akkor a rászokás kockázata kisebb. Ugyanilyen fontos a kortárs csoportok nyomása. A rászokást a fiúknál egy már dohányzó fiúbarát 72,4%-ban befolyásolta, a dohányzó barátnő 68,3%-ban motiválta. Más a helyzet a lányoknál, ők befolyásolhatóbbaknak látszanak a statisztikák szerint: egy dohányzó fiúbarát 89,3%-ban volt képes rávenni a leányzót az első stukkókra, a barátnő ez irányú viselkedése már "csak" 72,3%-ban volt mérvadó.

Összességében megállítható, hogy a dohányossá válás kockázata nagyobb az alacsony iskolai végzettségűek körében, akiknek a szülei dohányoznak, és ha a legjobb barátai dohányoznak.

Befektetés ma, haszon holnapután

A dohányzás ellen irányuló komoly reklámhadjáratok ugyan még váratnak magukra, de a nem dohányzókat védő törvény legalább már megszületett. Szükség lenne egy átfogó dohányzásellenes kampányra is ahhoz, hogy az egészség "divattá" váljon. Ebbe ma kell befektetni, és majd csak 20-30 év múlva csökkentik számottevően az ezzel összefüggő megbetegedések és halálesetek számát, a társadalomra rótt terheket.

Ha sikerül eredményesen összehangolni a dohányzás visszaszorítását célzó akciókat, akkor viszont már sokkal korábban csökkenni fog például az egy főre eső cigarettafogyasztás, emelkedni a dohányzásról leszokni vágyók száma, akárcsak azoké, akik elkötelezett hívei az egészséges életmódnak általában és ezen belül a nem dohányzásnak. Ez utóbbi jelzés értékű adatok előre is vetíthetik a 20-30 év múlva bekövetkező állapotot a betegségek és kiadások tekintetében.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés