2024. Április 22. hétfő

Az elmúlt húsz év legnézettebb filmjei túl elnézõen és felelõtlenül kezelik a szex és a droghasználat kérdését, derült ki egy tanulmányból.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


film szex drog

A legnépszerûbb filmek az imdb.com, a világ egyik legnépszerûbb internetes filmadatbázisának 200as ranglistájáról kerültek ki. A válogatásba nem kerültek be az 1983 elõtti, vagyis az AIDS felbukkanása elõtti filmek; a gyerekeknek szánt, valamint az animációs, és nem emberi szereplõkrõl szóló alkotások sem, így a kutatók végül 87 mûben tanulmányozták a szex, a káros szenvedélyek és a tiltott kábítószerhasználat ábrázolását.

A filmekben összesen 53 szexjelentet találtak, ezekben a védekezés nélküli szexuális együttlétek egyszer sem végzõdtek terhességgel, HIV, vagy bármilyen más szexuális úton terjedõ fertõzéssel, holott a való életben ez az arány egészen más. Az ágyjelenetek közül mindössze egyetlen filmben, a Micsoda nõ címûben történik utalás az óvszerre és használatára, így a filmek 98%ában szóba sem került a védekezés, egyrészt a nem kívánt terhesség, másrészt a nemi úton terjedõ betegségek ellen.

A tanulmány említést tesz a filmekben szereplõ drog és alkoholfogyasztásról, ill. a dohányzásról. A leggyakoribb szenvedélynek az utóbbi bizonyult: a filmek 68%ban füstöltek a szereplõk. Az alkotások 32%a ábrázolt alkoholmámort, 8%a kannabisz, illetve 7%a egyéb droghasználatot. A felmérést végzõk megítélése szerint az elõbbi káros szenvedélyek jórészt pozitív színben tûnnek fel, de legalábbis teljesen természetes tevékenységként jelennek meg, a negatív következményekrõl pedig szó sem esik.

A tanulmány szerzõi szerint a filmkészítõknek nagyobb felelõsséget kell vállalniuk, és a védekezés nélküli szexuális élet, valamint a káros szenvedélyek negatív következményeit is be kellene mutatniuk, hiszen a legnagyobb kasszasikerek több millió emberhez jutnak el világszerte. Bár a kutatást vezetõ Dr. Hasantha Gunasekera, a Sydney Egyetem professzora elismerte, hogy a filmipar a szórakoztatást szolgáló üzleti ág, mégis meglepõnek találta, hogy ezek a filmek még csak kísérletet sem tesznek a vizsgált témák negatívumainak ábrázolására.

A vizsgált filmeknek egyébként csak negyedében – pl. a Hatodik érzék és a Számkivetett címûekben nem szerepel semmilyen felelõtlen, illetve egészségkárosító magatartás, úgyis mint védekezés nélküli szex új partnerek között, droghasználat, alkoholfogyasztás és dohányzás.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Vital
2005. 10. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés