2024. Június 24. hétfő
Mi lehet az oka? -  Munkahelyüket is elveszíthetik
Ritka az olyan ember hazánkban, aki ne tudna közelebbi vagy távolabbi ismerõsei között legalább egyvalakit, aki mozgásszervi betegségben szenved. Lehet, hogy ez elsõ hallásra kicsit merésznek tûnik, ám ha számba vesszük, milyen sokféle kórképet sorolunk e kategóriába, megállapításunk már korántsem tûnik elhamarkodottnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint ma világszerte emberek százmilliói szenvednek mozgásszervi betegségben. Mint azt már említettük, rendkívül sokféle kórkép sorolható a mozgásszervi megbetegedések közé. Az egyik legelterjedtebb formát az úgynevezett autoimmun eredetû betegségek képviselik, mely esetekben az immunrendszer nem megfelelõ mûködése miatt a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen termel ellenanyagokat.

Autoimmun betegség a szisztémás lupus erythematosus, amely az ízületek mellett döntõen a belsõ szerveket érinti, a krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid arthritis), amikor fõként az ízületek károsodnak. A fentieken túl ismertek az ereket, a bõrt vagy az izmokat megbetegítõ kórformák is.

derékfájás

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mi lehet az oka?

Bár az említett betegségek lefolyását már meglehetõsen jól ismerjük, pontos kiváltó okaikat még nem sikerült megtalálni. Számos kutatás jelezte, hogy a psziché, az életmód, a táplálkozás és a stressz is komoly szerepet játszik a kórfolyamat kialakulásában. Pontos ok hiányában azonban a gyógyszeres kezelés leginkább csak tüneti jellegû lehet.

E betegségekben szenvedõk többsége állandó gyógyszerszedésre, orvosi felügyeletre, idõnként kórházi kezelésre szorul. Gyakoriságukat tekintve a reumatoid arthritis vezet, amely Magyarországon hozzávetõlegesen százezer embert érint. A többi betegség ennél jóval ritkább.

Az ízületek gyulladását számos tényezõ okozhatja, amelyek lehetnek különbözõ kórokozók (baktériumok, vírusok, egyebek) okozta fertõzések, kristályok kicsapódása az ízületekben (pl. köszvény), de jelezhet mást is, például belgyógyászati eredetû betegséget. A mozgásszervi betegségek közé tartoznak a gerinc gyulladásos betegségei is, amelyek alá megint csak több kórkép tartozik. Ezek egyik legjellegzetesebb képviselõje a Bechterewkór, újabb nevén az SPA.

Munkahelyüket is elveszíthetik

Hogy illusztráljuk a gerinc és az ízületek kopásos betegségeinek elterjedtségét, annak társadalmi vonatkozásait, íme egy tengerentúli adat: az USAban legtöbben e betegség miatt veszítik el a munkahelyüket. Bár a betegek várható élettartamát szigorú értelemben nem csökkenti, életminõségük azonban hihetetlen mértékben romolhat a rendszeresen megjelenõ fájdalom, illetve az adott ízület mozgáskorlátozottsága miatt.

A kopásos elváltozások között a térdés csípõkopás a leggyakoribb, az orvoshoz forduló, betegállományba vonuló betegek többsége – legyen szó akár fiatalokról, akár középkorúakról – világszerte a kínzó derékfájást jelöli meg panaszként.

Utoljára hagytuk az ún. lágyrészek betegségeit, amelyek közé az izmok, inak tartós megterhelése következtében kialakuló fájdalmas állapotok, az ínhüvelyek gyulladásai is tartoznak. Ezektõl eltérõ, de ide sorolt kórkép a stresszel járó, a pszichés megterhelés nyomán kialakuló nyaki, háti, csípõtáji görcsös izomfájdalommal, valamint alvászavarral, fáradékonysággal, illetve különbözõ kötõszöveti csomókkal járó izomreumatizmus.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés