2024. Június 25. kedd
Ha elégtelen a vérellátás -  Száraz lábbal megúszni
A cukorbetegek lába sokkal több gondozást és odafigyelést igényel, mint egészséges társaiké. A szívtől távol található lábak vérkeringése esetükben különösen rossz, ezért még az apróbb sérülések is könnyen elfertőződhetnek és egyszersmind nehezebben is gyógyulnak.

Miért különösen hajlamosak a lábfertőzésekre a cukorbetegségben szenvedők? A diabétesz kellemetlen mellékhatása az arterioszklerózis (érelmeszesedés), az érfalak megkeményedése. Ez a tünet sajnos már viszonylag korán jelentkezik cukorbetegség esetén. Csökkenti a vérellátást, és a legtöbb kárt a szívtől távol eső testrészek, pl. a lábak szenvedik.

Láb cukorbeteg kilábalhat

Ha elégtelen a vérellátás

Ha testünk valahol megsérül és fertőződik, a gyógyulás feltétele, hogy elegendő friss vér kerüljön közelébe. A vér szállítja ugyanis az oxigént, a fehérvérsejteket, melyek megtámadják és semlegesítik a baktériumokat, és a gyógyulást elősegítő tápanyagok is a véráram útján kerülnek az "esemény" helyére. Ha a szervezet nem képes megfelelően lokalizálni a fertőzést, az könnyen elterjedhet és komoly károsodást okozhat a megtámadott testrészben. Az üszkös elhalás a szövetek pusztulását jelenti, mely jelentős fertőzés vagy fagysérülés miatt alakul ki. A cukorbetegnek tehát bármilyen lábfertőzéssel orvoshoz kell fordulni, különösen akkor, ha vérkeringése károsodott.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az arterioszklerózis azonban karban tartható, elkerülhető, és a fertőzések természetesen nem vezetnek automatikusan üszkösödéshez. Mégis elővigyázatosnak kell leni, minimálisra csökkenteni a láb fertőzésének veszélyét. Érdemes rendszeresen megvizsgálni a lábat, hogy van-e rajta valamilyen fertőzés, és tartózkodni kell a "házi műtétektől" is. A tyúkszem vagy a benőtt körmök otthoni eltávolításakor elég az olló megcsúszása, és a nem kielégítő keringés, a hiányos védelem következtében kialakulhat a fertőzés.

Száraz lábbal megúszni

Ahogy korosodunk – s ez nem csak a cukorbetegekre nézve van így –, bőrünk egyre szárazabb. A lábakon, különösen a sarkakon, száraz berepedések keletkezhetnek, melyek amellett hogy fájdalmasak, a fertőzések nyitott kapui. A megoldás egyszerű: hidratáló krémet kell használni a lábra is. A vérkeringés a kor előrehaladtával szinte természetesen romlik, így az idősebbek lába is nehezebben gyógyul. A bőr is érzékenyebb lesz, ezért hajlamosabb a gyulladásra, hólyagosodásra.

Séta vagy torna alkalmával ne mulasszunk gyapjú- vagy pamutzoknit húzni, ami felszívja a láb izzadságát. A nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának, ezért érdemes lábizzadásgátló-sprayt vagy hintőport használni. Ügyeljünk arra, hogy a zokni szára ne legyen szűk, hogy ne szorítsa el az amúgy is rossz vérkeringésű lábakat.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés