2024. Június 17. hétfő

Úgy tűnik, hogy egy új sebkezelési módszer jelentős javulást hozhat az előrehaladott diabéteszes lábfekélyek kezelésében a hagyományos sebkezeléshez képest, és így több esetben is elkerülhetővé válhat az érintett végtag amputációja.

 

Nézze meg az egészségpláza termékeit!


A cukorbetegség egyik jellemző velejárója, hogy a lábon lévő sebek nehezen gyógyulnak, és az érintetteknél könnyebben alakul ki fekély, aminek legrosszabb esetben amputáció lehet a következménye.

cukorbeteg, láb, fekély, sebkezelés

Egy új sebkezelési módszert vizsgált Dr. Peter A Blume, a Yale Egyetem orvosi karának munkatársa. Az ún. vákuumzárásos módszert a hagyományos, nedves sebkezeléssel hasonlította össze diabéteszes lábfekéllyel küzdő betegeken.

A nagyjából négy hónapon át zajló vizsgálat eredményei szerint jelentősen több esetben (43,2%-ban) lehetett teljes sebzáródást elérni a vákuummal kezelteknél, mint a hagyományos módszer esetében (28,9%). A teljes sebzáródás középideje a vákuummal kezelteknél 96 nap volt, a másik csoportban ezt az értéket nem lehetett megbecsülni.

A vizsgálatot végző szakemberek azt is megfigyelték, hogy a vákuumos zárással kezeltek körében jóval kevesebb volt a másodlagos amputáció szükségessége. A komplikációkat tekintetve a két gyógymód között nincs különbség.

Nézze meg az egészségpláza termékeit!


Forrás: Medipress
2008. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés