2024. Június 18. kedd
Hogyan és mivel? -  Mikor melyiket?
A szervezet belső hőmérséklete állandó, megváltozása sok betegségre utal. Mérhetünk testhőmérsékletet végbélben, szájban, illetve hónaljban. Tudnunk kell, hogy a szájüreg hőmérséklete kb. 0,3 fokkal, a végbélé 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél! Hol és hogyan mérhetjük?

Legáltalánosabban a hónaljhőmérséklet mérése terjedt el. Fontos tudni, hogy a hónaljárkot mindig szárazra kell törölni, és a mérés alatt el kell zárni a külvilágtól (a hónaljárokba tett hőmérőt karunkkal a mellkashoz szorítjuk), mert csak így veszi fel megközelítőleg a test hőmérsékletét.

lázmérés, lázmérő, láz

Hogyan és mivel?

Általában csecsemő- és kisgyermekkorban szokásos a végbélben történő testhőmérséklet-mérés. A gyermeket hátára fektetjük, lábát felemeljük, és a bekrémezett lázmérőt óvatosan tesszük a végbélbe. Nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk, nehogy valamilyen sérülést okozzunk. Szájban történő hőmérőzést alig használunk. Ez a módszer veszélyes, pl. hidegrázáskor, gyermekek vagy eszméletlen beteg esetében, mivel elharaphatják a hőmérőt.

A csecsemők lázmérését megkönnyíti a digitális hőmérővel ellátott cumi. Amennyiben "rutinos" a vizsgáló, illetve nincs hőmérő, a homlok vagy a nyak hőmérsékletét kezével megítélve gondolhat lázas állapotra. Súlyos magas láz esetén, az egész test lángoló forrósága, valamint a láz egyéb tünetei (piros-rózsás arc, szapora szívműködés, elesettség, bágyadtság… stb.) hívhatják fel figyelmünket láz kialakulására. Ilyenkor persze mindig meg kell mérni hőmérővel a testhőmérsékletet, hogy megbizonyosodjunk, valóban lázról van-e szó!

Az elszíneződésen alapuló testhőmérséklet-mérők, amelyeket a homlokra kell helyezni csak egész fokokat mutatnak, s a vizsgált személyeknek kb. olyan hőmérséklete van, ameddig a mérő elszíneződik. A módszer előnye, hogy gyors, néhány másodpercet vesz igénybe, viszont nem pontos. A "hagyományos", higanyos lázmérőket ugyan már nem lehet kapni, de sok háztartásban megtalálhatók még. Használatukkor fontos tudni, hogy az adott lázmérőt hány percig kell benntartani.

Szervezetünk hőmérséklete 36 és 37 fok között ingadozik, legalacsonyabban hajnalban, legmagasabban a délutáni órákban, de a napi ingadozás nem haladja meg az 1 fokot. Egészséges ember testhőmérséklete azonban számos okból emelkedhet: például munkavégzéskor, izgalom hatására, étkezéskor, meleg fürdő után, menzesz előtt stb.

Mikor melyiket?

A lázmérési módok közül mindig a legmegfelelőbbet válaszuk, a beteg életkorától, állapotától, esetleges egyéb betegségeitől függően! Ügyeljünk a helyes és megfelelő idejű mérésre! Kisgyermeket soha ne hagyjuk magára a mérés alatt, nehogy eltörjön a lázmérő! Végbélben történő méréskor krémezzük be a lázmérőt, és vigyázzunk, hogy ne sértsük a végbelet!

Ne mérjünk lázat közvetlenül munkavégzés, meleg fürdő, szaladgálás után, mivel ezek emelik a testhőmérsékletet!


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés