2022. Július 03. vasárnap
Az emlékezet és a páfrányfenyő -  Érrendszer, szív és a növény -  Orvosi felhasználás
A páfrányfenyő (ginkgo biloba) a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. Segít a sok mindent megélt öregeken, gyógyítja, vagy enyhíti a rohamokat, a szívbetegséget, az impotenciát és a vakságot, süketséget és persze az emlékezetvesztést is. Az indiai ájurvédikus gyógyítók a hosszú élettel hozták összefüggésbe a páfrányfenyőt.

Bár őshazája Kína, a ginkgót hazánkban is meghonosították, kedvelt növénye a térrendezőknek. őshazájában főként vallási jelentősége nagy, elsősorban templomi faként tisztelik, szinte minden szakrális hely közelében megtalálható.

A díszfa viaszos, húsos termése a távoli ország lakóinak "ezüst gyümölcse", amelyet főzve vagy sütve fogyasztanak. Mélyzöld levelei hosszú nyelűek, két lebenyre tagoltak, erezetük jellegzetesen villás, úgy néznek ki, mint egy nyeles legyező. ősszel a színük világító aranysárgára változik, mielőtt megbarnulnának és leesnek.

Ginko

Az emlékezet és a páfrányfenyő

Mivel fokozza az agy vér- és oxigénellátását, a szellemi teljesítőképesség javítására, időskori memóriaproblémák kezelésére, roboráló szerként is alkalmazható. Az érrendszer arterioszklerotikus (meszesedéssel járó) elváltozásai is lassíthatók segítségével, s a főként az idősebbekre (akik sokszor a szokásos altató- és nyugtatószerekre megnövekedett idegességgel reagálnak) jellemző alvászavarokra is jótékony hatást gyakorol.

A növény elősegíti a "megkerülő" vagy új összekötő érszakaszok megnyílását. Ha például az érpálya valahol erősen beszűkült vagy elzáródott, és emiatt az adott terület vérellátása rossz, készítmények hatására új utak (söntök) nyílhatnak meg, s ez elősegíti a szövetek normális anyagcseréjét. Tehát az agy csökkent vagy kiesett funkciói ismét javulnak.

Érrendszer, szív és a növény

A ginkgo régóta különleges jelentőségű gyógynövény: a levelekből készült kivonat tágítja az ereket, s így serkenti a vérkeringést. A növény kivonata elsősorban a mélyebben fekvő kis és közepes artériákra hat, különösen azok görcsös érfájdalommal járó keringési zavarai esetén. Ez azonban még nem minden: a levelekből készült kivonat befolyásolja a vér áramlási tulajdonságait, csökkenti viszkozitását is, így a hajszálerek is több vérhez jutnak. Kedvezően hat a keringési rendszer "kerülőútjaira", alternatív csatornáira: ha egy véredény már túlzottan beszűkült, esetleg el is záródott, így nem jut elegendő vér az általa ellátott területre.

A ginkgokivonat hatására a véráram átirányítása zökkenőmentesen valósulhat meg. Ráadásul a véredények anyagcseréjét is javítja, ezért segítségével tovább megőrzik rugalmasságukat. A fájdalmas keringési zavaroktól szenvedők a kivonat fájdalomcsillapító hatásáról is beszámoltak. Főképpen allergiás problémák, asztmás panaszok, anafilaxiás sokk, cukorbetegek sérült véredényeinek kezelésére, illetve a keringés általános élénkítésére használják.

Fontos: Teaként nem fogyasztható!

A növény házilagos feldolgozása nem ajánlott, csak (általában az összes hatóanyag alkoholos kivonásával előállított) készítmények formájában, az előírt adagolás betartásával alkalmazható. Ezért csak kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket vásároljunk. Két évesnél fiatalabb gyereknek csak asztma megelőzésére, orvosi rendelvényre adható. Mások bátran fogyaszthatják az ajánlott mennyiséget.

Orvosi felhasználás

Érdekes, hogy egyes kutatások szerint a ginkgo segíti az átültetett szervek befogadását, segít megakadályozni a kilökődést. Azokban a halláskárosodással járó betegségekben, ahol a vérellátás hiánya az egyik oka, szintén nagyon jó eredményeket értek el ezzel a kezeléssel. Az idült fülcsengés 103 beteggel 13 hónapig tartó kutatásában is ez a növény mutatkozott a leghatásosabbnak Párizsban. Az Alzheimer-kór ellen is hatékonyabb alkalmazzák, kezdeti stádiumban még gyógyulást is okozhat, ezért nem meglepő, ha ez a növény egyre inkább terjed Európában nem csak mint díszfa, hanem mint gyógynövény is.


Szerző: Tóth József

Forrás: Harmoner


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés