2024. Május 22. szerda

Echninacea, az immunerősítő gyógynövény

kasvirág, echninacea, immunerősítő, immunrendszer
1 . oldal
A "védelem" -  Az "erősítés" -  Megelőzés és enyhülés -  Nem csak a nátha
A két leggyakoribb vírusos megbetegedés a nátha és az influenza, amelyeket mindenki igyekszik megelőzni. A fertőzésveszélyt jelentő közösségeket, helyeket nem minden esetben tudjuk elkerülni, de nem is ez az elsődleges cél – sokkal fontosabb immunrendszerünk erősítése.

Az orvostudomány jelentős előrelépése volt az antibiotikumok felfedezése, de mint annyi más hasznos dolognál, itt is visszafordíthatatlan károkat okoz ezek mértéktelen, és sok esetben felesleges fogyasztása. Az indokolatlan antibiotikumos támogatáshoz szokott szervezetünk önmaga egyre nehezebben birkózik meg a rá leselkedő veszélyekkel, fertőzésekkel, gombákkal, allergiás megbetegedésekkel. Tartós egészségi állapotunk pedig immunrendszerünk állapotától és reakcióképességétől függ.

Echinacea

A "védelem"

Baktériumok és vírusok szinte mindenhol, így szervezetünkben is jelen vannak, ideális esetben rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg velük. Az immunrendszer ún. nemspecifikus részének feladata az olyan kórokozókkal szembeni védelem, melyek meg tudják változtatni felületüket, így újra és újra támadást tudnak indítani a szervezet ellen. Leegyszerűsítve, ezek az olyan betegségek kórokozói, melyeket többször is elkaphatunk. (A specifikus immunrendszer ezzel szemben a pontosan meghatározott, változatlan formájú vírusokkal szemben lép fel, ezeket az első találkozást követően, már minden alkalommal felismeri és védekezik ellenük. Ezért kapjuk el csak egyszer a gyermekbetegségeket.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A nemspecifikus immunrendszer legfőbb alkotórészei, a makrofágok, melyek tulajdonképpen speciális fehérvérsejtek. A kasvirág (Echinacea) ezek, valamint egy természetes antiviriális (vírusellenes) anyag, az interferon képződését fokozza, ily módon véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen.

Az "erősítés"

A növényt őshazájában, Észak-Amerikában, az indiánok századokon át sebek gyógyítására és kígyómarás ellen használták. Nagy-Britanniába és Európába itt kevesebb kígyó lévén már dísznövényként került át, így sokan talán nem is sejtik, hogy remek immunerősítő gyógynövényt nevelgetnek kertjükben. Gyógyászati célokra nagy mennyiségben kilenc fajából leggyakrabban kettőt termesztenek, a keskenylevelű és a lángvörös kasvirágot. Gyökerét, vagy az egész növényt használják fel, melyekből elsősorban alkoholos kivonat készül, de ismert szárított gyógynövény- és teakeverék, kenőcs, illetve tabletta változata is.

Megelőzés és enyhülés

Hatékonyságát vizsgáló kísérletek során, nyolc héten át kasvirágkészítményt adtak náthára hajlamos embereknek. A további ellenőrző vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy náluk 35%-kal alacsonyabb volt a megfázás gyakorisága, mint a placebocsoportnál. De mi van, ha nem sikerül megelőznünk a fertőzést? Ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis a vírusok és kórokozók csak 18-48 órával a fertőzés után robbantják ki a betegséget. Lényeges, hogy minél gyorsabban lépjünk fel velük szemben, hamar kezdjünk el szedni valamilyen kasvirágkészítményt, mely a már meglévő tüneteket is enyhíti. Az adag lehet naponta akár ötször 200 mg, mivel a növény interferonképző hatása viszonylag rövid ideig tart.

Távoli utazások alkalmával az időeltérés és az alváshiány a vegetatív idegrendszert erősen megterheli, valamint a hőmérséklet-ingadozás is hajlamosít a fertőzésekre. Próbáljuk ki ilyenkor a kasvirágtinktúrát!

Nem csak a nátha

Persze mindannyian más és más fertőzésekre lehetünk hajlamosak, de ezek mindegyikéért az immunrendszer felelős. Idült és gyakran kiújuló fertőzések (pl. légúti és húgyúti fertőzések, középfülgyulladás vagy gombás megbetegedések) kezelésére is kiválóan alkalmas. A hosszabb távú használat esetén azonban nyolc hét után érdemes egy hét szünetet tartani. Szájüregi fertőzések leküzdésére gargalizálószerként alkalmazhatjuk, egyéb bőrsérüléseknél és gyulladásoknál pedig kenőcsként.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés