2024. Június 18. kedd
A gyógyteák fogyasztásáról -  Hogyan ízesítsük?
Őseink fűben-fában keresték az orvosságot. Az orvostudomány fejlődése során górcső alá vette a gyógynövényeket, és igazolást nyert, hogy azok valóban hatásosak. Nem mindegy azonban, mit várunk tőlük, mikor és hogyan alkalmazzuk őket. A gyógytea, (mint minden más hatásos szer) nem megfelelő alkalmazása akár káros is lehet. Kisebb bajainkat azonban bátran orvosolhatjuk a természet patikájából is, no persze csak némi "előképzés" után.

A különböző gyógynövények több eltérő hatású hatóanyagot is tartalmazhatnak (melyek nem lehetnek egymással ellentétes hatásúak), ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet. Vegyük sorra a gyógyteázás alapszabályait!

Néhány, gyógynövényekkel foglalkozó könyv olyan túlzásokat ír le a gyógynövényekről, melyek a hozzá nem értőt megtéveszthetik, ez pedig könnyen csalódásokhoz és bizalmatlansághoz vezethet. A jól megválasztott tea sietteti a gyógyulást, hatékonyan segíti, kiegészíti az orvosi kezelést.

Lelekmelegitok

Legcélszerűbb orvos vagy fitoterapeuta segítségével teakúrába fogni, nélkülük csak akkor alkalmazzunk gyógynövényeket, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést vagy felügyeletet, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelően kiválasztott gyógytea késleltetheti a gyógyulást, rosszabb esetben káros is lehet.

A gyógyteák általában két évig nem veszítenek hatóerejükből. Ekkor sem kell azonban kidobni megmaradt készletünket, a régebbi füvekből kellemes gyógynövényfürdőt készíthetünk.

A gyógyteák fogyasztásáról

A kívánt hatástól függően naponta egyszer (például hashajtók, elalvást segítő teák), illetve többször (például hársfavirág, kamilla, csalán) fogyaszthatunk gyógyteákat. Kedvező hatást már 2-3 nap alatt is elérhetünk, attól függően, mi volt a probléma. Más teákat (pl. méregtelenítő teakeverékeket) 3-4 hétig szükséges fogyasztani ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a teljes tünetmentességig, sőt utána még 1 hétig kúraszerűen ajánlatos folytatni. A kúraszerűen folytatott alkalmazással ugyanis biztosabb gyógyulás érhető el, és ezzel megelőzhető a betegség kiújulása is. Semmi esetre se váltsunk át 1-2 naponta más-más teára, mert az határozottan káros a szervezetre!

A gyógynövények fogyasztása során fontos a ciklikusság (szabályos időközönkénti ismétlődés) elve, mert az emberi szervezet is ciklusosan működik. Ez azt jelenti, hogy szabályos időközönként szüneteltetni kell a kúrát. A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzik megfelelő adagolás és táplálkozás mellett.

Hogyan ízesítsük?

A felsorolt teakeverékekből több adagot is elkészíthetünk egyszerre. Reggel készítsük el, tegyük termoszba, így munkahelyünkre is elvihetjük. Mindegyik keverék ízesíthető citrommal, mézzel vagy málnalevéllel, de van olyan keverék is, melynek a fahéj ad kellemes ízt. Ezt ki-ki ízlése szerint döntse el. A citromot és a mézet csak a már ihatóan meleg teába tegyük, hogy vitamintartalmuk ne károsodjon. Teázni nem lehet "kutyafuttában", sietve; tegyük ezt az időt kellemessé. A gyógyteákat apró kortyokban kell inni, mintegy "megrágva" minden kortyot, hogy a nyállal keveredjen. Dőljünk hátra kényelmesen; ha tehetjük, hallgassunk kellemes zenét ezen idő alatt, és gondoljunk a gyógyulásra.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés