2024. Július 15. hétfő
Öröklődik -  Kezelés -  Mit tehetünk otthon?
Bőrünk az emberi test legnagyobb szerve, megérdemli hát, hogy jobban figyeljünk rá. Ki ne szeretne egészséges, tökéletes, bársonyos bőrt, hiszen állapota tehet bennünket vonzóvá vagy épp ellenkezőleg, akár taszítóvá is. A zsíros bőr nem csak a tinédzserek problémája, a kozmetikus szerencsére sokat javíthat a helyzeten.

Latinul a zsíros bőr neve seborrhoea, amely fokozott faggyúműködést jelent. Nemcsak a faggyú mennyisége több az átlagosnál, hanem a minősége is megváltozik.

Öröklődik

Kialakulásában elsősorban öröklött alkati tényezők játszanak szerepet. A férfi nemi hormonok (androgén) fokozzák a faggyúmirigy működését. Külső tényezők még csak tovább ronthatnak a helyzeten: például stressz, a friss levegő és a mozgás hiánya, a helytelen táplálkozási szokások, emésztési zavarok, székrekedés, helytelen bőrápolás stb.

A zsíros bőrnek két fajtáját különböztetjük meg: olajos (Seborrhoea oleosa), amikor a bőr fénylő, és könnyen eltávolítható mitesszerek jelennek meg rajta; illetve száraz (Seborrhoea sicca), ekkor a bőr fénytelen, felülete kiszárad, gyakran hámlik, vízhiányos, feszül, sok mitesszer kíséri, melyek nyomkodás után begyulladnak, könnyen kisebesednek, nehezen gyógyulnak meg. Pattanások is tarkíthatják, és ezek nyomában sajnos életre szóló pigmentfoltok, sebhelyek maradhatnak hátra.

Kezelés

Komoly esetekben természetesen orvoshoz kell fordulni, hogy kideríthesse az okokat, de a problémák – hála a tudomány fejlődésének – többségében kozmetikai kezeléssel is rendezhetők. Már számos olyan fejlett technika, gépi és külső szerekkel való kezelés létezik, mellyel a legproblémásabb bőrt is rendbe lehet hozni. Nagy előnyük, hogy kiválthatják a szájon át szedhető, sokszor a szervezetre káros hatású szereket, továbbá azonnal eltüntetik a tünetekkel együtt járó nyomokat is, és rendszeres kezelés mellett hosszú távú megoldást nyújtanak. Mindeközben a bőrt fiatalítják, regenerálják (pl. bőrcsiszolás).

Mit tehetünk otthon?

A zsíros bőr otthoni ápolásakor nagyon fontos a rendszeres napi bőrtisztítás, a heti minimum egyszeri radírozás, a mélyhidratálás és az olyan kozmetikumok használata, melyek a bőrt nem szárítják, hanem szabályozzák a faggyúmirigyek működését, miközben minden olyan hasznos anyagot tartalmaznak, melyek a bőr megfelelő működéséhez szükségesek (pl. algák, ásványi sók, vitaminok).

A bőr tisztítása korábban szappanokkal történt. Ma már nem tartjuk korszerűnek az erős zsírtalanító és szárító hatású készítményeket. Korunkban egyre inkább teret hódítanak a szintetikus detergensek. Ezek többsége nem irritál, hipoallergén tulajdonságú, és pH-értéke is megfelelő.

Tavasztól késő őszig elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem is. A modern alapozókrémek már önmagukban is tartalmaznak fényvédő elemeket, de testünket védenünk kell egyéb készítményekkel is a nap károsító, öregítő sugaraitól. Bőrünk az a ruhánk, melyet sosem vethetünk le. Óvjuk meg, vigyázzunk rá jobban!


Szerző: Kövesné Veszprémi Rita
kozmetikusmester, haj- és természetgyógyász-asszisztens

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés