2023. December 02. szombat
A napfény hatása -  Megelőzés, kezelés
A szeplő legtöbbször ártalmatlan jelenség, általában még esztétikai problémát sem okoz, sőt, az arcnak kifejezett szexepilt adhat, ennek ellenére sokan mégsem szeretik magukon a kis foltocskákat.

Szeplőn azokat a világosbarna, 2-4 mm átmérőjű, kerek foltokat értjük, amelyek az arcon, esetleg a háton, mellkason, vállon, karokon láthatóak (orvosi nevük: ephelis). Színük világosbarna, sárgásbarna lehet.

Általában 4-5 éves kor körül jelentkeznek, főként szőke vagy vörös hajszín esetén. Érdekesség, hogy a szeplős bőr megléte bizonyos családi halmozódást mutat: szabálytalan domináns módon öröklődik.

E bőrtünet a fokozott pigmenttermelés következtében alakul ki: a hámréteg legalsó sejtsorában nagy mennyiségben halmozódnak fel az úgynevezett pigmentrögök (melanin granulumok).

Szeplős nő

A napfény hatása

Napozás után a szeplők sötétebbé válnak; az erőteljesebb fényexpozíciónak megfelelően azokon a területeken észlelhetők elsősorban, amelyek a ruha által fedetlenül maradnak.

Akiknek sok szeplőjük vagy festékes anyajegyük van, használjanak magas faktorszámú fényvédőt! Különösen óvakodniuk kell a napozástól a déli órákban. Közismert az ultraibolya sugárzás káros hatása: a napfény három hullámhossztartománya közül a látható fénynek mai tudásunk szerint nincsen káros hatása a bőrre, az infravörös sugarak azonban hőmérséklet-emelkedést okoznak, így felgyorsítják a bőrben zajló biokémiai reakciókat.

Megelőzés, kezelés

A szeplők megjelenését, a bőröregedést részben megelőzhetjük azzal, ha keveset tartózkodunk a déli órákban a napon, de vannak olyan időszakok, amikor ez mégis elkerülhetetlen. Ilyenkor megfelelő fényvédőt kell alkalmaznunk. Ezek közül elsősorban az úgynevezett fedőanyagokat, mikropigmenteket tartalmazó készítményeket célszerű előnyben részesíteni. A mikropigmentek közé tartozik például a cink-oxid és a titánium-dioxid. A mikropigment-tartalmú készítmények használata javasolható gyermekkorban is. A fényvédelmet célszerű már tavasszal, az első melegebb napsugarak beköszöntével elkezdeni alkalmazni.

A fényvédelem mellett egyre több kozmetikai termék segíthet a szeplők halványításában, pl. bőrgyógyász szakorvos által alkalmazott „fehérítő" (hidrokinontartalmú) krémek; illetve ma már lézeres kezeléssel is eltüntethetők a kis foltocskák.


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés