2024. Július 25. csütörtök
Az elmúlt húsz év kutatásai azt mutatják, hogy a testi fenyítés hosszú távon károsítja a gyermekek fejlődését, és az így fegyelmezett gyermekek agresszívebbek a szüleikkel, testvéreikkel, a társaikkal, majd később erőszakosabbak a partnerkapcsolatukban, és nagyobb eséllyel mutatnak antiszociális viselkedésformákat.

A Manitobai Egyetem Családi és Társadalomtudományi Tanszékén oktató Dr. Joan Durrant és Ron Ensom, aki a Kelet-ontariói Gyermekkórház munkatársa több mint ötszáz családban figyelték meg, hogy amikor a szülők csökkentették a testi fenyítés alkalmazását, a gyerekek viselkedése is javult. „Eredményeink szerint a verés közvetlen összefüggésben áll a gyermeki erőszakkal, mivel a kicsik így modellezik a családban lezajló folyamatokat” – írták a kutatók a CMAJ (Canadian Medical Association Journal) című lapban megjelent tanulmányukban.

testi fenyítés

A testi fenyítés olyan mentális problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a depresszió, a szorongás vagy a drog- és alkoholfüggőség. A legújabb idegtudományi kutatások szerint ugyanis ez a büntetési mód az agy azon részét befolyásolja, amely különösen fogékony a káros szenvedélyekre. A témához való hozzáállás változását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sok országban ma már törvény tiltja a fegyelmezés ilyen módját.

„Nagy az orvosok felelőssége, ugyanis ők azok, akik a legújabb eredmények birtokában hatni képesek a közvéleményre, és így sokat tehetnek a népesség egészségének megőrzéséért” – állítják a szerzők. Általuk a szülők megtanulhatják, milyen a tipikus gyermeki viselkedés, és megismerkedhetnek a pozitív megerősítés módszereivel is.


Forrás: Medipress
2012. 02. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés