2024. Július 25. csütörtök
A brit szülők fele helyesli a testi fenyítést és újra bevezetné a nádpálcát az iskolákban, sok diák pedig a Csillagok háborújának Yoda mesterét szeretné tanárjának – derítette ki egy szigetországi felmérés.

A felmérésben megkérdezett kétezer, középiskolás gyermeket nevelő szülő 49 százaléka támogatja a verést és a nádpálca „reneszánszát”, míg 45 százalékuk ellenzi, azaz élésen megoszlanak a vélemények, és csupán 6 százalék közömbös vagy tanácstalan. Tíz évvel ezelőtt még némileg többen, a szülők 51 százaléka támogatta a testi fenyítést.

testi fenyítés, iskola

Ami az iskolai büntetési módokat illeti, a szülők által leginkább elfogadhatónak tartott módszer az, ha a gyereket kiküldik az osztályteremből – ezt a szülők 89 százaléka helyesli. A tanítás utáni bezárás 88 százalékos támogatottságú, a gyerekkel való kiabálás viszont csak 55 százalékos.

A szülők 91 százaléka szerint a tanároknak lehetőséget kellene kapniuk a szigorúbb fellépésre diákjaikkal szemben. Egy pedagógus-szakszervezet viszont azt hangoztatja, hogy javult az iskolai fegyelem, amióta fél évszázada betiltották a testi fenyítést a szigetországban. 

A szülőknek szintén 91 százaléka véli úgy, hogy a tanárok egyre jobban félnek a diákoktól, 86 százalék szerint a diákok szüleitől, továbbá 90 százalék szerint pedig attól, hogy jogi eljárás indul ellenük diákok fegyelmezéséért. 

A felmérés készítői diákokat is megkérdeztek a verésről. A közvetlenül érintettek 19 százaléka helyeselné a testi fenyítés visszatérését, 71 százalék ellenzi. Véleményüket kikérdezték arról is, hogy kit tartanának tökéletes tanárnak, illetve tanárnőnek. A diákok Albus Dumbledore-t (a Harry Potter filmekből) emelték az első helyre 36 százalékos szavazati aránnyal, a második Jamie Oliver tévészakács lett 26 százalékkal holtversenyben a jedilovag-oktató Yoda mesterrel a Csillagok háborújából. Tökéletes tanárnőnek a legtöbben (40%) Harry Potter „szülőjét”, JK Rowling írót tartanák, de Kate Middletonnak, azaz Katalin hercegnőnek is sokan örülnének, ő a negyedik lett 21 százalékkal – adta hírül a BBC.


Forrás: MTI
2011. 09. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés