2023. Szeptember 28. csütörtök
A terhességhez kapcsolódó mítoszok egyikét most egy kutatás is megerősítette, nevezetesen azt, hogy a terhesség valóban feledékenyebbé teszi a nőket.

A kismamák főként a szülést közvetlenül megelőző hónapokban veszítenek emlékezőképességükből – számolt be egy machesteri konferencián Diane Farrar, az angliai Badford Egészségügyi Kutatóintézet munkatársa.

terhesség, feledékenység

Szakemberek azt gyanítják, hogy a terhesség miatt megváltozott hormonszint kihat az agynak azokra a területeire, amelyek az emlékezésért felelősek. Az, hogy ez a folyamat pontosan hogyan is zajlik, egyelőre még rejtély. Farrar szerint a hézagos emlékezőképesség a várandósság negyedik hónapjában üti fel a fejét, és a szülés után akár három hónappal is tapasztalható.

Tesztek során 23 állapotos és 24 nem állapotos nő memóriáját vetették össze, de vizsgálták hangulatukat is. Az eredmények azt mutatták, hogy a kismamáknál magasabb a depresszió kockázata. A nők hangulata azonban a szülést követően ismét javult, amiért megint csak a hormonok lehetnek felelősek – magyarázta a kutatóintézet szóvivője.


Forrás: MTI
2010. 03. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés