2022. Október 02. vasárnap
A terhesség „butító” hatása hatalmas tévedés – állítják ausztrál kutatók, akik szerint az ilyenkor és a szülés után előforduló feledékenység az új helyzethez való alkalmazkodás számlájára írható.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói szerint a közkeletű mítosszal ellentétben sem a terhesség, sem az anyaság nem rontja a nők agyi teljesítményét. Helen Christensen professzor és munkatársai 1241 nőt négy éven keresztül. Időközben a nők több mint fele teherbe esett, de az elvégzett memóriatesztek eredménye szerint ez semmilyen hatással nem volt a memóriájukra.

terhesség

A teszteredmények változatlanok maradtak a terhesség előtt és után, és nem különbözött a gyermeket vállaló és nem vállaló csoport között sem. Christensen szerint ugyan előfordulhat, hogy a terhes nők figyelme elterelődik a munkáról, ennek azonban nyomós oka van, mégpedig az, hogy „segítse a felkészülést a baba fogadására, míg a frissen szült kismamák kizárólag a gyermekükre figyelnek.” Ez azonban nem nevezhető kognitív deficitnek.

A professzor szerint a közkeletű tévhitet sok terhességi kézikönyv is erősíti, amelyek azt írják, hogy terhes nők emlékezet-és figyelemzavarokat tapasztalhatnak, ezért a várandós anyák és társaik az emlékezetkiesést a másállapot rovására írják.

„Nem sokkal ezelőtt a terhesség kényszerű elszigeteltséget jelentett, a karriercélok végét. Az eredményeink megkérdőjelezik azt az álláspontot, hogy az anyák intellektusa semmiben sem tér el a kortársaikétól. A nőknek és partnereiknek nem kellene automatikusan azt gondolniuk, hogy a gyermekvállalás az emlékezet visszaesésével jár. A szülészeknek, orvosoknak és bábáknak is erősíteniük kellene azt a tényt, hogy a szülés nem jár feltétlen elbutulással.”

Cathy Warwick a Királyi Szülésznőkollégium tagja hasonló véleményen van: „Itt az ideje, hogy néhány kutatással véget vessenek ennek a téveszmének. A terhesség által okozott testi és lelki megterhelés miatt a nők fáradékonyabbak lehetnek ilyenkor. Mint ahogy mindenki tudja, a fáradtság férfiak és nők esetében egyaránt a koncentráció kiesésével járhat, ami miatt csökken a hatékonyságunk. Ezért javasolják a szülésznők a várandós nőknek, hogy megfelelő időközönként pihenjenek munka közben és otthon is. Sokaknak szükségük van erre, és mindegyiküknek jár is.”


Forrás: Medipress
2010. 02. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés