2022. Október 02. vasárnap
A divat nevében a nők egészségüket is kockára teszik, például túl lapos talpú vagy túl magas sarkú cipők viselésével, amelyek nem támasztják meg kellően a lábat. Brit szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség alatt különösen veszélyes lehetnek ezek.

Egy brit pedikűrösöket és podológusokat (a lábfej problémáival foglalkozó szakemberek) tömörítő szakmai szervezet kérésére készített felmérésben ezer terhes nőt kérdeztek ki. Mint kiderült, sokan rendszeresen viselnek balerinacipőt, flipflop papucsot, magas sarkút és Uggs-ot, amelyek Lorraine Jones, a szervezet podológus munkatársa szerint nem tartják elég biztonságosan a lábakat.

terheség, cipő

A megkérdezett nők fele úgy érzi, lépést kell tartaniuk a celebek által diktált legújabb trendekkel, emiatt azonban komoly problémákkal szembesülnek. A felmérés szerint a terhes nők 37%-ának rendszeresen bedagad a bokája, 45%-ának pedig a lábfeje, és 16%-uknál alakul ki fájdalom a lábboltozatban és a sarokban.

A szakemberek szerint a terhesség alatt ajánlatos a lábfejet jól tartó, és széltében sem szűk cipőket hordani, amelyek nem csak kényelmesebbek, de viselésükkel a hosszú távú károsodás is elkerülhető.

“A súlygyarapodás és a hormonális változások nagy hatással vannak a szervezetre. Az izmok és ínszalagok meglazulnak és megnyúlnak, ami miatt nagyobb eséllyel alakul ki boka- és szalaghúzódás. A magas sarkú cipők megváltoztatják a testtartást, lerövidítik a vádli izmait és nagyobb nyomás nehezedik miattuk a hátra és a térdekre. Ez a terhesség alatt extra nyomást jelent az ízületekre nézve, amikor amúgy is nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Mindez lábfej-, láb- és hátproblémákhoz vezethet, és megnöveli az elesés esélyét is” – magyarázza Jones a BBC online kiadása által közölt tudósításban.

A szakember szerint az ideális cipősarok három centis, ennél magasabb cipőt csak alkalmanként, rövidebb időre tanácsos viselni.


Forrás: Vital
2010. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés