2024. Július 15. hétfő
Az ízületek megsínylik a futást -  Nem egészséges, de nincs jobb?
A hipermodern, párnázott, lábboltozat stabilizáló és bokatámogató megoldásokat felvonultató futócipők egy új tanulmány szerint nem is olyan jótékony hatásúak ízületeinkre és lábunkra nézve, mint gondolnánk.

Dr. D. Casey Kerrigan, a Virginiai Egyetem szakembere az általa folytatott vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a futócipők – legalábbis a jelenleg a piacon lévő változataik – nagyobb terhelést jelentenek az ízületek számára, mintha viselőik mezítláb futnának.

futócipők, futás

Az ízületek megsínylik a futást

A futás és a gyaloglás közismerten nagy nyomást gyakorol az ember ízületeire, aminek következtében kialakulhat akár óriási fájdalommal járó ízületi kopás is. A szakemberek éppen ezért azt tartják fontosnak, hogy a lábbelik kialakítása, legyenek azok hétköznapi használatra, vagy sportolásra tervezett cipők, mindenképpen olyan legyen, amivel minimálisra csökkenthető az ízületekre nehezedő nyomás.

 

A korábban a magassarkú cipők kapcsán kutatásokat végző amerikai szakember azért döntött a futócipők mozgásszervi elváltozások szemszögéből végzett vizsgálata mellett, mivel azok, hasonlóan a magassarkú cipőkhöz, szintén megemelik a sarok elhelyezkedését a mezítláb előforduló pozícióhoz képest.

 

A kutatásokban végül 37 nő és 31 férfi vett részt, akik rendszeresen, legalább 24 km-t futottak hetente. Arra kérték őket, hogy laborkörülmények között egy futópadon fussanak a megszokott futócipőjükben, majd később mezítláb is. Az egyes testrészeikre helyezett jelzők helyzetét kamerákkal rögzítették, a futópad pedig mozgás közben azt is érzékelte, milyen erők nehezedtek az ízületeikre, és azok milyen irányúak voltak.

Nem egészséges, de nincs jobb?

Az eredmények azt mutatták, hogy a térdre, a csípőre és a bokára ható nyomaték jóval nagyobb volt akkor, amikor a résztvevők futócipőben mozogtak, összehasonlítva a mezítláb végzett mozgás hasonló adataival. A legkomolyabb eltérést a térdeknél mérték, ahol a futócipős nyomaték 38%-kal volt magasabb a mezítlábas adatokhoz képest.

Ez az adat azért meglepő, mert a magassarkú cipőt viselő nők esetében ez a nyomatéknövekedés 20-26%-ot tesz ki. A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a mezítláb futás még így is komolyabb kockázatot jelent, mert az ember alkotta felületek, amelyeken sportolunk, nem képesek elnyelni azokat az erőket, amelyek az ízületeinkre nehezednek sportolás közben.

A kutatást vezető Dr. Kerrigan azt tanácsolta, a futók kerüljék az egyre divatosabb mezítlábas futást, és inkább fussanak olyan cipőben, amit kényelmesnek találnak, hiszen a cipők, ha bizonyos modern megoldásaik nem is kifejezetten előnyösek, más sérülésektől mindenképpen jól védik a lábat.


Forrás: Medipress
2010. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés