2021. Június 12. szombat
Hogyan válasszunk élelmiszereket, ha az egészségesen étrendről van szó? Ez a kérdés bárkiben felmerülhet, hiszen egyre inkább szeretnénk olyan dolgokat a kosarunkba tenni, amelyek segítik a helyes életmódunkat és egészségünk megőrzését. Egy ideje kötelező a csomagoláson feltüntetni a tápértékre vonatkozó alapvető információkat, a jövő azonban még egyszerűbb megoldásokat hozhat!

Bár évek óta megfigyelhető, hogy gyarapszik az egészségtudatos vásárlók aránya, a pandémia még többeket ébresztett rá, hogy érdemes megnézni, miben különböznek egymástól a boltok polcain sorakozó termékek.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az ehhez szükséges információk sokszor még mindig csak a csomagolások kevésbé szem előtt lévő helyén és nem igazán figyelemfelkeltő formában jelennek meg. Azonban számunkra kedvező változások várhatók, sőt már a hazai boltokban is találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amelyek egy újfajta jelöléssel mutatják meg, mennyire illeszthető étrendünkbe az adott termék

Összetevők listájaÖsszetevők listája

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jövedelmünk negyedét fordítjuk élelmiszerek vásárlására, és ez az összeg évről-évre növekszik. Eközben a népegészségügyi kutatások elég rossz képet mutatnak: a túlsúly és az elhízás aránya már gyermek- és fiatal felnőttkorban is magas (20-25 százalék), a felnőttek körében pedig háromból két embert érint a probléma. Azaz miközben sokat költünk étkezéseinkre, mégsem sikerül jól összeállítani az étrendünket. Az egészséges étrendhez vezető út egyik lépése, ha olyan élelmiszereket választunk, amelyek összetétele, tápanyagtartalma jobban illeszkedik a számunkra ideális étrendhez.

„Több oka lehet annak, hogy miért nem tudják sokan elsajátítani a helyes táplálkozási szokásokat. Az egyik minden bizonnyal a megfelelő információ vagy annak felhasználásának hiánya” – hangsúlyozta dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának képviselője. Hazánkban eddig is példaértékű – sokszor a nemzetközi gyakorlatnál szigorúbb – szabályok érvényesültek az élelmiszerekkel kapcsolatban, jelentősen csökkentettük a transzzsírsav- vagy éppen a sótartalmat, és a tápanyagtartalomra vonatkozó jelölések is jó ideje megtalálhatók a csomagoláson, sőt sok gyártó a kötelező adatokon túl is szolgáltat információt a fogyasztók számára.

Prof. dr. Biró György, az MTA doktora szerint azonban az évszázadok során az ember elvesztette a számára szükséges táplálékok kiválasztásának képességét, és ma már inkább a családi, baráti vélemények, illetve az anyagi helyzet és a környezetünk gyakorol hatást arra, mit teszünk a kosarunkba. „Ahhoz, hogy egészségesebbé tehessük bevásárlásainkat, elsősorban információra van szükségünk. Méghozzá világos, könnyen érthető, egyszerűen megfogalmazott, a lényeget kiemelő megjelenítésben” – fogalmazott Biró professzor.

Prof. dr. Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, a Marketing és Kereskedelem Intézet igazgatója szerint nagyon fontos ismerni a fogyasztók viselkedését is, hiszen eleve kevés időt fordítunk a címkéken szereplő információk megnézésére, értékelésére. „Kutatásainkban több, jól elkülöníthető csoportot is azonosítani tudtunk annak alapján, hogy ki mennyire tudatosan hoz döntést az élelmiszerek kiválasztása során. Nincs olyan megoldás, amely mindenkinek egyformán jó lenne, de az igazolható, hogy az új típusú, színes, a csomagolások elülső részén látható jelölések figyelemfelkeltő hatásúak” .

Néhány hónapja elérhetők olyan élelmiszerek is a magyar boltok polcain, amelyek a műszaki cikkek esetében már megszokott „energiacímkék” mintájára egy-egy betűvel és a hozzá tartozó színkódokkal segítik az egészségtudatos döntések meghozatalát. Az élelmiszerek csomagolásának frontoldalán, feltűnő helyen elhelyezett NutriScore jelölést Franciországban dolgozták ki. Ez segíti az adott csoportba tartozó élelmiszerek összehasonlítását, ráadásul a korábbi önkéntes jelölésekkel szemben nem a gyártó által meghatározott adagra, hanem mindig 100 gramm vagy 100 ml mennyiségre vonatkozóan mutatja meg A-tól E-ig egy betűvel és a hozzájuk rendelt, zöldtől-pirosig terjedő színekkel jelezve azt, hogy mennyire illeszthető az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe a kezünkben tartott élelmiszer.

Ám a jelölésekben való eligazodáshoz továbbra is szükséges némi segítség, ezért a TÉT Platform Egyesület új, fogyasztókat segítő weboldalt indított. „Ezen oldalon megtalálhatók az élelmiszereken használt önkéntes tápértékjelölési rendszerek részletes ismertetői, közérthető példákkal bemutatva, hogy melyik pontosan mit jelent és hogyan kell értelmeznünk. A www.tapertekjeloles.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy növeljük a tudatos fogyasztók arányát, és tegyünk azokért, akiknek segítségre van szükségük az élelmiszereken található tápértékjelölések értelmezésében” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.


Forrás: MTI
2021. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés