2024. Július 25. csütörtök
A csecsemőkorukban legalább négy hónapig anyatejjel táplált gyerekek kisebb valószínűséggel küzdenek viselkedési problémákkal ötéves korukban, állítják brit szakemberek.

A Millennium Cohort Study elnevezésű kutatás 9500 gyermek bevonásával készült, akik 2000 és 2001 között születtek. Az Oxfordi Egyetem szakemberei a kutatásban részt vevő gyerekek édesanyjait arról kérdezték, hogy szoptatták-e kilenc hónapos csecsemőiket, és ha igen, mennyi ideig. A kutatók kétévente konzultáltak a szülőkkel, akik végül egy kérdéssor alapján értékelték ötéves gyermekeik viselkedését.

szoptatás

Az adatok alapján a legalább négy hónapig anyatejjel szoptatott gyermekek 6,5 százaléka produkált abnormális viselkedési értéket ötéves korában, miközben ez az arány a tápszerrel etetett kortársaik esetében több mint kétszeres, 16 százalék volt. Az édesanyák szociális hátterének számításba vételét követően a két csoport közötti különbség 30 százalékosra csökkent.

A viselkedési problémák közé a szorongást, a túlzott ragaszkodást, a hazudozást, a lopást és a hiperaktivitást sorolták a kutatók,  ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az abnormális viselkedés nem feltétlenül jelent kezelhetetlenséget. „Ez megmutatkozhat szokatlan nyugtalanságban, szorongásban, a többi gyerekkel való kapcsolatteremtési képesség hiányában” – hangsúlyozta Maria Quigley, az Oxford Egyetem nemzetközi perinatális járványtani részlegének munkatársa.

Korábbi tanulmányok szerint az anyatejjel szoptatott gyerekeknek magasabb az intelligencia szintjük és kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, elhízásra. „Azt azonban nem tudjuk, hogy ezek a pozitív hatások az anyatejben meglévő, ám a tápszerekből hiányzó összetevők, a szoptatás során kialakuló közvetlen interakció, vagy esetleg a fertőzésekkel szembeni nagyobb ellenállóság következményei” – idézte Quigley-t a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A tanulmányban az Essex Egyetem, a York Egyetem és a University College London szakemberei is részt vettek. A brit Egészségügyi Minisztérium jelenlegi útmutatója arra ösztönzi az édesanyákat, hogy ha tudják, mindenképpen szoptassák a gyermekeiket, különösen az első hat hónapban.


Forrás: MTI
2011. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés