2024. Július 18. csütörtök
Régóta és általánosan ismert tény, hogy a sörhas, a zsíros pocak a szívroham egyik kockázati tényezője, de japán kutatók új vizsgálata szerint a szívet burkoló hártya elzsírosodása is az infarktus veszélyére utal.

Ken Harada és munkatársai szívinfarktus gyanúja miatt sürgősséggel kórházukba felvett betegek szívét vizsgálták, akiknél a koszorúerek röntgenvizsgálata igazolta az infarktust. Az eredményeket 90 hasonló korú, de egészséges emberek adataihoz hasonlították, akiknél nem találtak koszorúér-szűkületet.

szívinfarktus, szív, zsír

A kutatók 64-szeletes, számítógépes tomográfiával vizsgálták a páciensek szívét. A korszerű és drága módszerrel a szívről 64 síkban készül felvétel, a fotókat pedig számítógép alakítja pontos térbeli képpé.

A technika lehetővé tette, hogy megmérjék a szív felszínét borító finom hártyában fölhalmozódó zsírszövet mennyiségét. A kutatók szerint ebből a zsírszövetből olyan gyulladást elindító molekulák keletkeznek, amelyek fokozzák a koszorúerekben az érelmeszesedéses folyamat előrehaladását.

Az American Journal of Cardiology folyóiratban ismertetett tanulmány szerint a mérések egyértelműen bizonyították, hogy az infarktust elszenvedő betegek szívének felszínét borító hártyában sokkal több a zsírszövet, mint a kontrollszemélyek szívét borító hártyában. A szakemberek kiszámolták, hogy ha ennek a zsírnak a mennyisége bizonyos értéket meghalad, háromszor nagyobb az infarktus esélye.

Azt is igazolták, hogy a szívet borító zsírban olyan gyulladásos sejtek találhatók, amelyek a páciens bőr alatti zsírszövetéből nem mutathatók ki. Hangsúlyozzák, hogy ennek pontosabb magyarázatához még további, több betegre vonatkozó vizsgálatokra van szükség.


Forrás: MTI
2011. 09. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés