2024. Június 24. hétfő
A szifilisz (vérbaj) az egyre nagyobb kábítószer-használat és a felelőtlen szexuális viselkedés miatt ismét visszatért és terjed a fejlett országokban. Mivel a betegséget a 90-es években hatékonyan féken tartották, sok orvos nem készült fel arra, hogy felismerje és kezelje.

Hét éve folyamatosan és egyre növekvő mértékben terjed a szifilisz, főként a homoszexuális férfiak körében – áll az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adataiban. A betegség, melyet a Treponema palladium baktérium okoz, fájdalmakkal kezdődik, lázat, később pedig vakságot, bénulást és elbutulást okoz, és többek közt növeli az AIDS-fertőzés kockázatát is.

szifilisz sex szex vérbaj

A szifilisszel évente mintegy 12 millióan fertőződnek meg világszerte, legtöbben szexuális úton kapják el, de terhes anyák is átadhatják gyermeküknek. Ha nem állítják meg időben, a fertőzés még szélesebb körben terjed majd el.

Míg 1999-ben a betegek mindössze 5%-át tették ki a homoszexuális és biszexuális férfiak, ma ez az arány már 64%. „Más szexuális úton terjedő betegségek esetében már láttuk, hogy ha az a homoszexuális férfiak körében kezd is terjedni, valószínű, hogy hamarosan más körökben is felüti a fejét.” – állítja Dr. Kevin Fenton, az adatokat közlő központ munkatársa. „Az adatok azt mutatják, hogy a heteroszexuálisok körében is egyre emelkedik a betegek száma.”

Fentonék szerint fontos lenne a betegség terjedését megelőző lépéseket tenni, például óvszerhasználatra buzdító médiakampányokkal, továbbá új diagnosztikai eszközökre, rendszeres ellenőrzésre és hatékony kezelésre is szükség van.


Forrás: Medipress
2008. 03. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés