2023. December 10. vasárnap
Az amerikaiak vonakodása a szexuális témák megbeszélésétől hozzájárul ahhoz, hogy az országban egyre gyakoribbak az olyan szexuális úton terjedő fertőzések, mint a szifilisz, a chlamydia és a gonorrhoea. Különösen a tizenévesek érintettek – közölték amerikai járványügyi kutatók.

A chlamydia, a gonorrhoea (tripper) és a szifilisz eredményesen kezelhető fertőzések, ennek ellenére mégis terjednek az Egyesült Államokban. Becslések szerint évente 19 millió új nemi úton terjedő betegséget diagnosztizálnak, az esetek felében a 15 és 24 év közötti fiatalok körében.

chlamydia, szifilisz, gonorrhoea

„A fejlett országok közül szinte nálunk a legmagasabb a szexuális úton átadható betegségek aránya” – emelte ki John Douglas, az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC illetékes részlegének igazgatója.

Barack Obama elnök apparátusa már jelezte, hogy a szexuális oktatás területén el kíván mozdulni a korábbi, teljes önmegtartóztatást hirdető megközelítéstől. Több tanulmány igazolta: hasznosabb, ha a kamaszok arról is kapnak információt, hogyan védekezzenek a betegségek, valamint a nem kívánt terhesség ellen. Az eddigi hiányos felvilágosítást ahhoz hasonlította Douglas, mintha egyetlen biztonsági övet szerelnének egy autóba, mely több utassal közlekedik.

A CDC adatai szerint egyre nő mindhárom nemi betegség elterjedtsége. A szifilisz a legtöbb új megbetegedést a nők körében okozza, de az összes eset 63%-a homoszexuális férfiak között fordul elő. A chlamydia és a gonorrhoea a 15 és 19 év közötti lányok körében a leggyakoribb. Mindhárom nemi betegség előfordulása kiemelkedően magas a fekete bőrűek körében.

A szifilisz, a gonorrhoea és a chlamydia kialakulásáért baktériumfertőzés felelős, és időben felismerve antibiotikumokkal eredményesen kezelhetők; enélkül azonban gyulladásos megbetegedéseket, terméketlenséget okozhatnak, terhes nők pedig az újszülöttet is megfertőzhetik.

Douglas hangsúlyozta, hogy a gyerekeket és kamaszokat tájékoztatni kellene az óvszerhasználatról és a szexuális partnereik körültekintőbb megválasztásáról.


Forrás: MTI
2009. 11. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés