2024. Július 25. csütörtök
Karen Englert az őt ért megpróbáltatásokra visszaemlékezve azt állítja, hogy bár orvosai előszeretettel látták el tanácsokkal a nehéz tárgyak cipelésével, az autóvezetéssel vagy a zuhanyzással kapcsolatban, a szexuális élet újrakezdéséről egyetlen szót sem ejtettek.

„Hat különböző szívműtéten estem át, de egyetlen egyszer sem kaptam kifejezett utasítást arra vonatkozóan, mikor kezdhetem újra a nemi életet” – mesélte a St. Louis külvárosában élő, 33 esztendős Karen. A szívmegálláson, szívrohamon vagy hasonló súlyos kardiológiai eseményeken áteső betegek érthető módon aggódnak a túlterhelés miatt, és ez a félelem arra is kiterjed, hogy esetleg a szex is káros vagy veszélyes leehet számukra.

A Circulation december 15-i számában megjelent, fiatal szívroham túlélőket vizsgáló új kutatás azt mutatta, hogy alig 20 százalékuk kapott bármilyen tanácsot orvosától arra vonatkozóan, mikor kezdheti újra a nemi életet. Azok pedig, akik mégis részesültek tájékoztatásban, gyakran téves információkat kaptak.„A szívrohamon átesett betegek nagy többsége nem részesül tanácsadásban orvosától a szexre vonatkozóan” – összegezte a kutatás vezetője, Dr. Stacy Tessler Lindau, a Chicagói Egyetem orvosi karának munkatársa. „Ha az orvos nem hozza fel a témát, néhányan egyáltalán nem kezdik újra a nemi életet, mert attól félnek, hogy ez újabb szívrohamot válthat ki.”

A kutatás szerint egy hónappal a szívroham után a vizsgált nők mindössze 12, és a férfiak 19 százaléka kapott szexuális tanácsokat orvosától. Az irányelvek szerint tökéletesen biztonságos a szexuális tevékenység újrakezdése szívroham után, feltéve, hogy a beteg nem tapasztal anginát illetve mellkasi fájdalmat. Az új vizsgálat eredményei szerint azonban sok orvos nem osztja meg ezt az információt betegeivel.


Forrás: Medipress
2014. 12. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés