2024. Március 02. szombat
Több agysejt -  Jobb koncentráció -  „A gyengédebb az egészségesebb” -  A legjobb relaxáció -  Pihentetőbb alvás -  Boldoggá tesz
A rendszeres nemi élet azon kívül, hogy boldoggá tesz, egészségünket is szolgálja: fiatalon tart, segít a stressz leküzdésében és még az agysejtek működését is lendületbe hozza. Amerikai és brit kutatók összegyűjtötték a szex egészségre gyakorolt üdvözítő hatásait és tudományos eszközökkel igazolták azokat. Egyértelmű, hogy a szex relaxálttá, boldoggá tesz, de miért is van ez így? Milyen folyamatok zajlanak a testben?

A tudósok megállapították, hogy orgazmus közben a nők 30 különböző agyterülete aktiválódik, többek között az érzelmekért, érintésért, örömért, emlékezésért felelős területek. A női orgazmus bekövetkezése előtt néhány perccel az agy jutalmazásért felelős területe válik aktívvá, röviddel a csúcspont előtt az érintésért, orgazmus közben pedig az éhségért, szomjúságért és fáradtságért felelős agyterületek.

Több agysejt

35 éves kor felett minden ember naponta 7000 agysejtet épít le. A Princeton Egyetem kutatóinak köszönhetően jó hír azonban, hogy a rendszeres szex – többek között – segít új agysejteket felépíteni.

Szex egészséges

Jobb koncentráció

Gyakran hallani, hogy a sportolóknak a verseny előtti napokban nem ajánlatos nemi életet élniük, így maximalizálható a teljesítményük. Ha azonban vizsga vagy fontos szellemi teljesítmény előtt áll valaki, kiváltképp, ha nőről van szó, mindenképpen ajánlatos szexuális élményeket keresni. A szerelmi játék során felszabaduló tesztoszteron javítja a koncentrációt és a reakcióidőt.

„A gyengédebb az egészségesebb”

A vad, illetve rövid, érzelmek nélküli szexuális élményekből nem „profitál sokat” sem testünk, sem lelkünk. A szerelmesek közötti együttlét a legkielégítőbb, hiszen ennek során termelődik a legtöbb endorfin(boldogsághormon). Csókolózás közben pedig olyan hírvivő anyagok szabadulnak fel, amelyek oldják a stresszt.

A legjobb relaxáció

Kutatások bizonyítják, hogy szex közben könnyebb lazítani, mint jógával, kifejezetten érvényes ez a szebbik nem nemre, abban az esetben, ha az orgazmus is bekövetkezik. A New Jersey egyetemen készített agyi CT felvételek tanúsága szerint szex és főleg orgazmus közben az agy félelemért és nyugtalanságért felelős területei alig mutatnak aktivitást.

Pihentetőbb alvás

A szex a legjobb altató. Egy esti együttlét után sok férfi rögtön elalszik. Ennek az a magyarázata, hogy az aktust követően felszabaduló endorfin ami a boldogságérzeten kívül az ellazulásért is felel könnyen elaltat. A férfi orgazmusa során felszabaduló hormon hatása egy adag, mintegy 2-3 g válium hatásának felel meg. Az egészség szempontjából ideálisabb egy esti együttlét – állítja Dr. Gosh.

Boldoggá tesz

Az, hogy a szex boldoggá tesz, nem új felismerés. Paul Thompson a Kaliforniai Egyetem neurológia professzora a következőképpen magyarázza ennek hátterét: agyunk egy része, az úgynevezett limbikus rendszer jutalmazással felel, amit kiválthat a szex, drogok és a játék, azok a dolgok tehát, amelyeket élvezünk.

A szex minden életkorban egészségünket, boldogságunkat szolgálja, nem kell lemondani róla akkor sem, ha a menopauzába lépve, hormonális változások miatt hüvelyszárazság nehezíti az együttléteket. Kétes házi praktikák helyett okosabb olyan síkosító gélt használni, amivel biztosan a kívánt eredményt érjük el.


Forrás: Vital.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés