2024. Március 02. szombat
Azt az állítást, hogy a szerelem kialakulásánál a belső értékek, a személyiségjegyek számítanak, el lehet felejteni: a jóindulatú feltételezést bizony megdöntötte a tudomány.

A legújabb kutatások szerint az illat, az arc kinézete és más testi jellemzők bizonyíthatóan lényeges szerepet játszanak a párválasztásban, méghozzá nem is véletlenszerű módon.

szerelem, illat

Vizsgálatok szerint ha a külső megjelenésről van szó, akkor a férfi és a nő a hasonlóságot, ha illatról, akkor viszont a különbözőségeket keresi. Az illat ugyanis a potenciális partner génjeiről nyújt felvilágosítást, márpedig a szaporodás szempontjából a különböző gének az előnyösek. Így a nők az illat alapján azokat a férfiakat választják, akiknek a DNS-állománya a lehető legnagyobb mértékben eltér az övékétől – magyarázta Hanns Hatt, a bochumi Ruhr Egyetem tudósa. Viselkedésükért az a bennük mélyen élő ösztön felelős, amely a gének megfelelő keveredésére törekszik.

Az arcvonások esetében egészen más alapján dönt az ember. Egy férfi valószínűleg olyan nőt választ, akinek szeme, orra és szája lehetőség szerint az édesanyjáéra hasonlít. Egy magyar tanulmány szerint a nők párválasztását szintén befolyásolja az apa kinézete. A kutatások rávilágítottak arra is, hogy a szerelmesek arcvonásai között általában kimutatható hasonlóság fedezhető fel.


Forrás: MTI
2009. 04. 27. (Aktualizálva - 2016. 03. 22.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés