2024. Június 15. szombat
Nagyobb a szívroham kockázata azoknál a nőknél, akik sok nagy glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek – közölték olasz kutatók.

Sabina Sieri és munkatársai közel 48 ezer felnőtt vizsgálata alapján megállapították, hogy a legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél 2,24-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztják. A legveszélyesebbnek a nagy glikémiás indexű szénhidrátok bizonyultak (A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.)

szénhidrátok, szívroham, nők

A férfiaknál nem volt kimutatható ilyen összefüggés. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a szénhidrátban gazdag étrend emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát. A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre: nagyobb glikémiás indexű ételek nagyobb terhelést, a vércukorszint kiugrását okozzák – olvasható az Archives of Internal Medicine című szaklapban.


Forrás: MTI
2010. 04. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés