2024. Június 17. hétfő
1 . oldal

Egy szokatlan szexualitással kapcsolatos felmérés során azt tapasztalták, hogy azok az ausztrálok, akik élvezik a kikötözést és a büntetést, nem sérültek és nem is veszélyesek, sőt, lehet, hogy boldogabbak, mint azok, akik „normális” szexuális életet élnek.


A felmérés kimutatta, hogy az ausztrálok 2%-a rendszeresen vesz részt szado-mazo, domina és rabszolga jellegű szexuális szerepjátékokban. A közhiedelemmel ellentétben ez a viselkedési forma nem a szexuális zaklatásra adott válasz, művelői nem aberráltak. A felmérést 20 000 ausztrál bevonásával végezte el az NSW Egyetem közegészségügyi kutatói.

ostort tartó domina, szado-mazo, kikötözős, szex

„Az eredmények arra utalnak, hogy a kikötözés, a fegyelmezés és a szado-mazochizmus (BDSM - Bondage Domination Sado-Masochism) a kisebbség egyfajta szexuális érdeklődési formája” – írták Juliet Richters adjunktus és munkatársai a Sexual Medicine folyóiratban. A jelenség gyakoribb a homoszexuálisok és biszexuálisok körében, illetve résztvevői általában jobban kedvelik a szexuális kalandokat. „Nem kényszerítették őket a szexuális aktusra, és nem tapasztalható náluk jelentősebb boldogtalanság vagy idegesség” – mondta Richters professzor, a „Doing It Down Under” (Odalenn megtenni) című könyv szerzője.

Valójában az ilyen szexuális tevékenységekben részt vevő férfiak még boldogabbak is, ugyanis a többi férfinál kevésbé szoronganak. A kutatók nem vizsgálták ennek okát, de azt gyanítják, hogy egyszerűen azért érzik jobban magukat a bőrükben, mert szokatlan dolgokat művelnek, és nem érzik kényelmetlennek azokat.

Richters professzor szerint az eredmények ellentmondanak a BDSM-ről alkotott szakmai állásfoglalásnak. „A hasonló szexuális beállítottságú embereket az orvostudomány és a törvény a legenyhébb esetben is sérültnek tartotta, akik terápiára szorulnak; de sok helyütt veszélyesnek nyilvánítják őket.”

A lakosság körében az a feltételezés is élt, hogy a BDSM résztvevői szexuálisan aberráltak, és erős ingerek hatására kerülnek csak izgalmi állapotba, mint amilyen a kikötözés vagy a verés. A professzor azt reméli, hogy az eredmény majd megváltoztatja ezeket a sztereotípiákat.


Forrás: Medipress
2008. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés