2024. Július 16. kedd
A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyjavító gyógyszerek – állapította meg egy ausztrál tanulmány.

A kutatás során fiatal patkányokat azzal traumatizáltak, azzal, hogy hosszabb időszakokra elválasztották őket az anyjuktól. Az egyik csoport állatkát aztán különféle zsíros falatokkal – sütivel, pástétommal – kárpótolták, a másik csoport viszont sokkal egészségesebb táplálékot kapott. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy az első csoport állatainak stressz-szintje csökkent.

cukros, zsíros, ételek, stressz

Margaret Morris, a kutatócsoport egyik tagja szerint a kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy ezek az ételek kedélyjavító hatásúak voltak. „A stressznek kitett állatok, amelyek ízletes, vagy ha úgy tetszik gyorsételt kaptak, nem tűntek többé idegesnek” – szögezte le az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósa.

Morris elmondta, hogy ahhoz hasonló hatást tapasztaltak a zsírban és cukorban gazdag étellel táplált állatoknál, mint amilyent az antidepresszánsokkal kezelt állatoknál értek el. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy eredményeikkel nem kívánnak senkit az egészségtelen ételek fogyasztására biztatni. Kutatásuk célja az, hogy megtalálják, mi és hogyan váltja ki ezt a kedvező hatást az agyban, s más módon reprodukálják azt.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés