2024. Június 24. hétfő

Fókuszban: az elsősegélynyújtás

orrvérzés
Az orrvérzés gyakori, és általában spontán elmúló jelenség, melynek hátterében általában nem kell komolyabb betegséget keresnünk. Mi a teendő orrvérzés esetén, és mit tesz az orvos, ha mégsem áll el?
BŐVEBBEN


Égés, égési sérülés, seb

Vasaló, tűzhely, radiátor – egy átlagos háztartásban számtalan olyan eszköz található, mely égési sérülést okozhat, és akkor még nem is említettük a kémiai égés veszélyforrásának számító tisztítószereket, vagy az elektromos vezetékeket, berendezéseket. Az égési sérülések típusai, fokozatbeosztása és kezelési módjai.


BŐVEBBEN


Nexcare sebgyógyulás

A sebek gyógyulásának ideje és módja a kiterjedésüktől, mélységüktől függ. Könnyebb esetekben szinte nyom nélkül is gyógyulhatnak, de élethosszig látható sebhely, hegszövet is maradhat utánuk. A lehetőleg maradéktalan sebgyógyulást sok tényező befolyásolja, de ennek érdekében már az első sebellátástól kezdve sokat lehet tenni.


BŐVEBBEN


Újraélesztés, szívmasszázs, lélegeztetés

Az újraélesztés lehetőségei a rászoruló állapotától, a segítők képzettségétől és a fizikai körülményektől függően eltérhetnek, de a cél közös: visszahozni az illetőt a klinikai halál állapotából az élők közé.


BŐVEBBEN


égési sérülések

Az égési sérülések a bőr gyakran visszafordíthatatlan károsodását okozzák. Nyáron a napsütés, télen a fűtőtestek, hősugárzók, egész évben a sütés-főzés okozhatnak baleseteket. A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, azonnali segítségnyújtásra van szükség. Mi a teendő?


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés