2023. December 06. szerda
Azok a betegek, akik prosztata- vagy veseműtétjénél robotok asszisztálnak, rövidebb ideig szorulnak kórházi utókezelésre, kevesebbszer van szükségük vérátömlesztésre, és ritkábban is halnak bele a szövődményekbe, állapította meg egy tanulmány.

A Journal of Urology című folyóiratban megjelent elemzésben Jim Hu, a bostoni Brigham és Női Klinika munkatársa és kollégái az állami statisztikák adatai alapján azt vizsgálták, hogy a költséges robotműtétek extra előnyei költséghatékonyabbá teszik-e őket a régebbi technikákhoz képest.

robotműtét

A kevéssé invazív robotműtétek általában laparoszkópos technológiával zajlanak: egészen apró kamerát és eszközöket vezetnek be a testbe egy-két kisebb bemetszésen keresztül. A sebész kezét mechanikus karok, és az azok végén lévő szuperprecíziós műszerek helyettesítik, melyeket az operáló orvos egy konzolról irányít.

Az adatok szerint a prosztata-eltávolítások több mint feléhez robot segítségét vették igénybe. A műtétek 3 százaléka laparoszkópiával zajlott, 44 százalékuknál pedig felnyitották a beteg testét. Az utóbbi két módszer még mindig gyakoribb volt a vese-és prosztataproblémák esetén, mint a robot.

A felnyitott betegek esetében 1 000 emberből 2 meghalt a műtét után. Öt százalékuk vérátömlesztésre szorult, mely a robot által asszisztált esetekben csak 2 százalékos arányban alakult. Átlagosan 1 nappal rövidebb ideig kellett a kórházban maradniuk, mint a hagyományos ellátásban részesülőknek. A veseeltávolítások esetében az eredmények hasonlóan alakultak. 

Cserébe a robot sokkal drágább, a laparoszkópos műtétnél 700 dollárral (kb. 150 000 Ft), a nyílt műtétnél pedig 1 100 dollárral (kb. 240 000 Ft) kerül többe. A vese esetében a költségkülönbségek még szembetűnőbbek.

„Az én olvasatomban az üzenet az, hogy a robot bevonása bizonyos előnyökkel jár a nyitott beavatkozásokhoz képest” –  foglalta össze Hu.

David Penson, a Vanderbilt Egyetemi Kórház sebésze, aki a kutatásban nem vett részt, úgy vélekedett, hogy nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a betegek lábadozásával kapcsolatos adatokra. A hangsúlynak az eljáráson kellene lennie, ellentétben a sebészi ügyességgel. „Évekkel ezelőtt úgy gondolták, hogy ez a műtétek kvintesszenciája, különösen, ami a prosztataműtétet illeti. A betegek előbb távozhattak a kórházból, jobbak lettek a későbbi eredményeik is. Valójában tényleg vannak előnyei, de nem annyi, mint amennyit reméltünk” – mondta a szakember.


Forrás: Medipress
2012. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés