2024. Június 24. hétfő
Az egyik legkorszerűbb műtéti eszköznek, a da Vinci orvosi robotnak köszönhetően a sebészi beavatkozások nem járnak nagy sebhelyekkel, így a beteget kevesebb kellemetlenség éri és a gyógyulás is gyorsabb.

Margaret Mulloy 67 évesen kezdett egyre fáradékonyabbnak és nyugtalanabbnak érezni magát, először azt gondolta, a tünetek bizonyára az életkorával összefüggő természetes jelenségek. Azonban egy egyszerű vérvizsgálat során kiderült, hogy a Londonban élő nő panaszait négy, a nyakában található apró mirigy okozza, amelyeket feltétlenül el kell távolítani ahhoz, hogy a tüneteket megszüntessék.

műtét

A szóban forgó négy apró mirigyeket szaknyelven mellékpajzsmirigynek nevezik és elsődleges feladatuk az, hogy a vér kalciumtartalmát a megfelelő szinten tartsák. Túlműködésük esetén a szervezetben a vér kalciumszintje megemelkedik, ez pedig a csontok gyengülését, vesekőképződést és magas vérnyomást okozhatnak.

Hagyományos műtéti eljárással Margaret nyakán egy kb. 5 cm hosszú metszést ejtettek volna, de a már számos területen, így, pl. prosztataeltávolítás esetében is bizonyított da Vinci orvosi robot segítségével a műtét sebek nélkül is megoldhatóvá vált. Margaret végül a szigetországban először esett át ilyen beavatkozással végzett mellékpajzsmirigy-műtéten.

A műtét során a robotot vezérlő sebészorvos egyetlen apró metszést ejt a kulcscsont alatt és további hármat a hónalj közelében. Az eljárás legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan apró metszéseket ejtenek, amelyekkel a hagyományos műtéti beavatkozások okozta sebekhez hasonló sebhelyek nem keletkeznek, így egyrészt kisebb a műtét alatti vérveszteség, másrészt a hegesedés is lényegesen esztétikusabb, gyakorlatilag alig látható.

Mindezidáig hat páciens esett át a világon hasonló beavatkozáson, és a műtét után az érintett Margaret úgy nyilatkozott, lenyűgöző eredménnyel járt az operáció, hiszen csak egy egészen pici heg tanúskodik a műtőben töltött időről. A londoni hölgy úgy véli, mindenkinek fontos, hogy ne éktelenkedjék egy óriási heg a testén, ha ez elkerülhető, és ez a nála fiatalabbak számára kiemelten fontos előrelépés a műtéti technikában.


Forrás: Medipress
2010. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés